ازدواج مقدس
خویدوده
نویسنده: هاشم رضی
ناشر: بهجت
دسته بندی: تاریخ ایران
3,750,000 ریال
کتاب «ازدواج مقدس: خویدوده»، اثر هاشم رضی
آیا ازدواج با محارم و خویشاوندان درجۀ یک، چنانکه در ایران باستان و دوره ساسانیان رواج داشته و امری مقدس به شمار میآمده، ربطی به آیین زرتشتی دارد؟ هاشم رضی در کتاب «ازدواج مقدس: خویدوده» با ارجاع به اسناد و مدارکی نشان میدهد که چنین نیست و ازدواج با محارم یا همان ازدواج مقدس بدعتی بوده که مغان در دین زرتشتی وارد کردهاند. کتاب «ازدواج مقدس»، چنانکه در عنوان فرعیاش آمده، پژوهشی است در قوانین شرعی، عرفی و حقوقی درباره انواع ازدواج، هرج و مرجهای جنسی و حقوق و موقعیت زنان در ایران باستان و مشخصاً ایران عصر ساسانیان که در آن مغان دست بالا را داشتند و در حکومت نفوذ بسیار پیدا کرده بودند.
هاشم رضی در کتاب «ازدواج مقدس»، ضمن پرداختن به قوانین مربوط به ازدواج و جایگاه تحقیرآمیز زنان در ایران عصر ساسانی، موارد تحریف در دین زرتشتی را نشان میدهد و به این موضوع میپردازد که چگونه قوانین سختگیرانه و آداب وسواسگونه و مجازاتهای خشنی که مغان به نام دین زرتشتی به مردم ایران تحمیل کردند دست آخر منجر به ضعف و فروپاشی پادشاهی ساسانی شد.
کتاب «ازدواج مقدس» نشان میدهد که مقدس شمرده شدن ازدواج با محارم در دوران ساسانیان ربطی به اصلِ دین زرتشتی ندارد و در آیین زرتشت از تقدس چنین ازدواجی سخن نرفته و این را مغان بعدها از خود درآوردند و به دین زرتشتی افزودند، همچون امور سختگیرانه و مجازاتهای خشونتآمیز و برخی عقاید دیگری که در همین کتاب، به عنوان مصداقهایی از تحریف دین زرتشتی، به آنها اشاره شده است.
مروری بر کتاب ازدواج مقدس
کتاب «ازدواج مقدس» از پیشگفتار و هشت بخش تشکیل شده است. هاشم رضی در پیشگفتار این کتاب به موضوع تحریف در دین زرتشتی و قدرت گرفتن مغان در دوره ساسانیان میپردازد و از این موضوع سخن میگوید که مغان چگونه آیینهای سختگیرانۀ خود را به نام دین زرتشتی بر کشور تحمیل میکردند و رواج این آیینها چگونه پادشاهی ساسانی را به سمت فروپاشی سوق داد. در پیشگفتار کتاب «ازدواج مقدس» از مجازاتهای سخت و خشونتبار سخن رفته و از کشتار مانی و مزدک و پیروان آنها و از تحقیر زنان در عصر ساسانی و از مقدس شمردن ازدواج با محارم در این عصر و از اینکه اینها هیچکدام ربطی به زرتشت و اصلِ آیین او ندارد و تنها باعث بدنامی این آیین شده است.
در بخشهای مختلف کتاب «ازدواج مقدس»، با استناد به اسناد و مدارک و متون مختلف، به موضوعاتی نظیر احکام شرعی و حقوقی و عرفی مربوط به ازدواج و امور جنسی و موقعیت زنان در ایران عصر ساسانی پرداخته شده و به مجازاتهای سختی که در آن دوران برای آنها که با محارم خود ازدواج نمیکردهاند تعیین شده بوده است. در بخشی از این کتاب پژوهشهای بعضی پژوهشگران دیگر درباره ازدواج مقدس و قوانین مربوط به زنان در عصر ساسانیان و انواع ازدواجهای مشروع و نامشروع نقل شده است و نیز در بخشی دیگر نقلهایی از متون پهلوی و اوستایی و پازندها درباره ازدواج مقدس آمده است.
بخشی از پیشگفتار کتاب «ازدواج مقدس» را میخوانید:
«مغان چه در دوران حکومت مغان که موجب سقوطِ ایران شد، نه در دوران پارسها که شاهنشاهی هخامنشی را به ذلّت کشاند، نه در دوران پارتها و نه در دوران شاهنشاهی ساسانیان که باعث درهم پاشیدگی و اضمحلال نهایی و افولشان شد، جز قتل و آدمکشی و تعصّب و استبداد کامل و رواج شیطانپرستی و ایجاد فضایی سرشار از رُعب و وحشت و بیبندوباریهای کثیف جنسی و رواج اوهام و خرافات و چپاول و غارتِ دولت و مردم... کاری نکردند. از سده چهارم پیش از میلاد، تا سده یازدهم هجریِ قمری، از بیان این نکته که مجوس و مغان جز از زرتشتیان هستند نقلهایی در دست است. بزرگترین خیانت و تأثیرِ مخرّب و خانه برانداز آنان، انتقالِ این همه زشتی و دنائت بود که بازماندگانشان به نام دین زرتشت ـ آن را به دوران پس از فروپاشیِ حکومتِ ساسانی منتقل کردند که موجب استخفاف زرتشتیان تا به امروز شد. همۀ عالمان و اوستاشناسان جهان بر این باور استوارند که میان دین و آموزههای زرتشت با آنچه که در زمان ساسانیان رواج داشت و باقیماندگانشان در ایران و بعد مهاجران که به هند (= پارسیان) رفتند تفاوت آنچنان بیّن و آشکار است که به هیچوجه، حتا در یک صد سازشی نمیتوان برقرار کرد.»
کتاب «ازدواج مقدس: خویدوده» در انتشارات بهجت منتشر شده است.
درباره هاشم رضی، نویسنده کتاب ازدواج مقدس
هاشم رضی، متولد 1313 در تهران، ایرانشناس و پژوهشگر و مترجم ایرانی است. تاریخ زرتشتیان و متون مربوط به دین زرتشتی و ادیان و فرهنگ ایران باستان تخصص اصلی هاشم رضی است. او همچنین از مترجمان قدیمی آثار فروید به زبان فارسی است.
از آثار تألیفی هاشم رضی میتوان به کتابهای «حکمت خسروانی: حکمت اشراق و عرفان از زرتشت تا سهروردی»، «گاهشماری و جشنهای ایران باستان»، «تاریخ ادیان: تاریخ تحلیلی ادیان و مذاهب در جهان از آغاز تا امروز» و «دستور زبان اوستایی» و از ترجمههای او میتوان به کتابهای «آینده یک پندار» و «پیدایش روانکاوی» اشاره کرد.
دسته بندی: | علوم انسانی |
موضوع اصلی: | تاریخ |
موضوع فرعی: | تاریخ ایران |
زبان: | فارسی |
قطع: | وزیری |
نوع جلد: | گالینگور |
تعداد صفحه: | 446 |
نظرات اهل ادبیات را بخوانید با چشم باز انتخاب کنید
بررسی سلامت فیزیکی کتاب ها پیش از ارسال با درج مهر کنترل کیفی
ارسال کتاب در بسته بندی ویژه هدایا؛ به نام شما یا به صورت ناشناس
سفارش از شما، تحویل به موقع از ما
پیشنهاد بنوبوک