تاریخ ایران مدرن
نویسنده: یرواند آبراهامیان
مترجم: محمد ابراهیم فتاحی
ناشر: نشر نی
دسته بندی: تاریخ ایران
2,080,000 ریال
کتاب «تاریخ ایران مدرن» اثر یرواند آبراهامیان
اثری که به شرح کلیات و روندهای عمده تاریخ معاصر ایران در طول بیش از یک قرن اخیر پرداخته است. یرواند آبراهامیان، تاریخنگار برجسته معاصر، در کتاب «تاریخ ایران مدرن» بر روی رویدادهای عمده تاریخی تمرکز کرده و نیز به جمعبندی و تحلیل آنها پرداخته است.
کتاب «تاریخ ایران مدرن» هم به دلیل جایگاه و اعتبار نویسندهاش و هم به دلیل شیوه تدوین اثر، هم برای خوانندگان عادی و هم برای دانشجویان و متخصصصان تاریخ کتابی سودمند و خواندنی است.
با خواندن کتاب «تاریخ ایران مدرن» تصویری فراگیر و جامع از روندهای تاریخی ایران معاصر و همچنین تحلیلی از آنها به دست میآوریم.
کتاب «تاریخ ایران مدرن» بررسى جامعى از ایران سده بیستم است و مىکوشد توضیح دهد که چگونه از قرن نوزدهم به شرایط کنونى در سده بیستم رسیدهایم.
مروری بر کتاب «تاریخ ایران مدرن»
کتاب «تاریخ ایران مدرن» را میتوان مقدمهای برای آشنایی خوانندگان عادی با سیر وقایع مهم ایران مدرن دانست. آبراهامیان در این کتاب تلاش کرده به این پرسشها پاسخ دهد که: چرا ایران در اغلب خبرها حضور دارد؟ چرا در طول یک قرن دو انقلاب عمده را تجربه کرده و چرا اینک یک جمهوری اسلامی در آن مستقر است؟
دوره مورد بررسی کتاب «تاریخ ایران مدرن» دوره یک صد ساله سده بیستم است؛ از شکلگیری انقلاب مشروطه در اواخر دهه 1260 یا 1890 میلادی تا دوره تثبیت جمهوری اسلامی در اوایل دهه 1380 یا 2000.
آبراهامیان در یادداشت ابتدایی کتاب «تاریخ ایران مدرن» میگوید که این کتاب یک اثر پژوهشی متعارف برای تاریخدانان حرفهای نیست بنابراین از آوردن حواشی و تعلیقات مفصل پرهیز شده و پانوشتها نیز فقط به نقلقولها، استدلال درباب گزارههای محل مناقشه و در صورت لزوم توضیح برخی نکات اختصاص داده شده است.
کتاب «تاریخ ایران مدرن» به جز یادداشت مترجم و یادداشت و مقدمه نویسنده، دارای شش فصل با این عناوین است: «شاهان مستبد: دولت و جامعه در دوره قاجار»، «رفرم، انقلاب و جنگ بزرگ»، «سیاست مشت آهنین رضاشاه»، «فترت ناسیونالیستی»، «انقلاب سفید محمدرضاشاه» و «جمهوری اسلامی».
آبراهامیان در مقدمه کتاب «تاریخ ایران مدرن» میگوید که ایران با گاو و خیش قدم به قرن بیستم گذاشت و با کارخانههای فولاد، یکی از بالاترین نرخهای تصادف خودرو و در کمال ناباوری و حیرت بسیاری، یک برنامه هستهای از آن خارج شد.
در چنین بستری، کتاب «تاریخ ایران مدرن» به شرح دگرگونىهاى اثرگذارى پرداخته که در سده بیستم در ایران بهوقوع پیوسته است. به اعتقاد آبراهامیان موتور اصلی این دگرگونیها دولت مرکزی بوده و از اینرو، تمرکز این اثر نیز بر دولت، نحوه شکلگیرى و گسترش آن خواهد بود؛ و همچنین تأثیرات عمیقى که این گسترش نه تنها بر سازمان سیاسى و اقتصادى بلکه بر محیط، فرهنگ و از همه مهمتر گستره اجتماعى بر جاى گذاشته است. برخى از این تأثیرگذارىها، خواسته و عامدانه بوده و بعضى نیز، بهویژه جنبشهاى اعتراضى و انقلابات سیاسى، چنین نبوده است.
رویکرد کتاب «تاریخ ایران مدرن» در نظر کسانى که معتقدند در مورد معضلات جهان معاصر، دولت نه مشکلگشا که خود بخشى از مشکل است، شاید شگفتانگیز و تا حدودى غافلگیرکننده بنماید. اما موضوع این کتاب دگرگونىهاى اساسى است و در ایران، آغازگر چنین دگرگونىهایى همیشه دولت مرکزى بوده است؛ بنابراین در این کتاب بیشتر به نقش همین عامل پرداخته شده است.
کتاب «تاریخ ایران مدرن» از یکسو چگونگى شکلگیرى دولت مرکزى و فشارهاى آن بر جامعه را بیان مىکند، و از طرف دیگر چگونگى تأثیر فشارهاى اجتماعى بر تحول دولت بهویژه طى دو انقلاب اساسى را توضیح مىدهد. دولتى که از یکسو قدرت فزایندهاى در برابر جامعه کسب کرده، و از سوى دیگر بهواسطه جناحهاى مختلفِ سیاسى که هر یک در پیوند با گروههاى متنوع اجتماعى هستند، از یکپارچگى مطلق خارج شده است. این کتاب همچنین به روابط پیچیده و تنگاتنگ میان تحول اقتصادى و اجتماعى، تحول اجتماعى و فرهنگى، و تحول فرهنگى و سیاسى مىپردازد؛ چنانکه تجلى آن را در ایدئولوژى رسمى دولت و همچنین در سطحى وسیعتر، در فرهنگ سیاسى جامعه مىتوان دید.
در مقدمه کتاب «تاریخ ایران مدرن» درباره رویکرد این اثر از منظرهای مختلف این توضیح آمده که: «این اثر شرحى است ــ به تعبیر وبرى ــ از چگونگى جایگزین شدن حاکمیتى پاتریمونیال، با دولتى بورکراتیک ــ الگویى که در آن، مرکز، پیرامون را تحت سلطه خود قرار مىدهد. اینکه چهطور نظام سلطه در خانواده به اتوکراسى شاهى، و سپس در ادامه به بوروکراسى مدرنى تبدیل شده که در آن شهروندان به شکلى پارادوکسیکال مدعى حقوق لاینفک خود هستند. این اثر به معناى دیدگاه تونیس، تبیین گذار از اجتماع (گمینشافت) به جامعه (گزلشافت) است؛ یعنى از اجتماعات کوچک رودررو و زیر سلطه سنت، رسومات، و مبتنى بر پیوندهاى خویشاوندى، به یک دولت ــ ملت بزرگِ زیر سلطه نیروهاى غیرشخصى بوروکراسى، بازار، و تولید صنعتى. به مفهوم مارکسیستى، ردیابى گذار از فئودالیسم است به سرمایهدارى دولتى ــ از یک منطقه جغرافیایى با بافتى نامنسجم و روستاهاى پرت و دورافتاده و تیرههاى قبیلهاى، به یک اقتصاد منسجم و شهرى که در آن طبقات براى کسب قدرت در داخل دولت از هر وسیلهاى استفاده مىکنند. از این منظر دولت در واقع وجودى قائم به ذات برفراز جامعه نیست، بلکه پدیدهاى است گسترده و سخت تنیده در جامعه. به معناى برودلى کلمه، این کتاب در پى تبیین تحولات آرام و ریشهدارى است که در ذهنیت عمومى روى داده؛ و نیز کشف جرقهها و نورافکنىهایى است که لایه بیرونى حوادث سیاسى را روشن مىکند. به معناى فوکویى کلمه، کتاب به این مقوله مىپردازد که چگونه عرضه گفتمانهاى جدید موجب تنش بین قدیم و جدید شده و در نتیجه بهطور مؤثرى تشیع و ایرانىگرى را متحول کرده است. کوتاه اینکه این کتاب، در آرزوى تحقق هدف اریک هابزبوم است؛ یعنى صرفا به تاریخ سیاسى یا اجتماعى نمىپردازد بلکه تاریخ کل جامعه را مدنظر دارد».
درباره یرواند آبراهامیان نویسنده کتاب «تاریخ ایران مدرن»
یرواند آبراهامیان، متولد 1319 در تهران، از شاخصترین و مشهورترین تحلیلگران تاریخ و جامعهشناسی سیاسی ایران به شمار میرود. او نویسنده، مورخ و مدرس برجسته تاریخ است. آبراهامیان، ایرانی ارمنیتباری است که پس از پایان تحصیلات ابتداییاش در سال 1329 به بریتانیا مهاجرت کرد و به تحصیل در رشته تاریخ پرداخت. در سال 1342 مدرک کارشناسی و کارشناسیارشد خود را از دانشگاه آکسفورد و مدرک دکتری را در سال 1348 از دانشگاه کلمبیا امریکا دریافت کرد. او در دانشگاههای پرینستون و آکسفورد به تدریس تاریخ ایران پرداخت و هماکنون در کالج باروک دانشگاه شهر نیویورک به تدریس تاریخ جهان و خاورمیانه مشغول است. آبراهامیان علاوه بر کتب تألیفی، مقالات بسیاری درباره تاریخ معاصر ایران نوشته است. آبراهامیان در تاریخنگاریاش به مبانی اجتماعی وقایع و تحولات سیاسی توجهی ویژه دارد و این یکی از وجوه تمایز او با دیگر مورخان معاصر ایران است.
«تاریخ ایران مدرن»، «کودتا»، «جستارهایی درباره تئوری توطئه در ایران»، «ایران بین دو انقلاب» و «بحران نفت در ایران» برخی از آثار او است که به فارسی ترجمه شدهاند.
درباره ترجمه کتاب «تاریخ ایران مدرن»
کتاب «تاریخ ایران مدرن» با ترجمه محمدابراهیم فتاحی در نشر نی منتشر شده است.
محمدابراهیم فتاحی، متولد سال 1345، مترجم ایرانی است. او فارغالتحصیل مقطع كارشناسی ارشد روابط بینالملل از دانشكده حقوق دانشگاه تهران است. «الگوهای تاریخی صنعتی شدن»، «کودتا»، «جستارهایی درباره تئوری توطئه در ایران»، «ایران بین دو انقلاب»، «بحران نفت در ایران»، «ایران بین ناسیونالیسم اسلامی و سکولاریسم» و «انقلاب مشروطه ایران» از جمله ترجمههای فتاحی هستند.
دسته بندی: | علوم انسانی |
موضوع اصلی: | تاریخ |
موضوع فرعی: | تاریخ ایران |
زبان: | فارسی |
قطع: | رقعی |
نوع جلد: | شومیز |
تعداد صفحه: | 352 |
نظرات اهل ادبیات را بخوانید با چشم باز انتخاب کنید
بررسی سلامت فیزیکی کتاب ها پیش از ارسال با درج مهر کنترل کیفی
ارسال کتاب در بسته بندی ویژه هدایا؛ به نام شما یا به صورت ناشناس
سفارش از شما، تحویل به موقع از ما
پیشنهاد بنوبوک