فراز و فرود ملتها
رشد اقتصادی رکود تورمی و تصلبهای اجتماعی
نویسنده: منسر اولسون
مترجم: محمد فاضلی ، جعفر خیرخواهان
ناشر: روزنه
دسته بندی: جامعه شناسی اقتصادی
3,440,000 ریال
کتاب «فراز و فرود ملتها» اثر مَنسِر اولسون
کتابی در نقد گروههای منافع خاص و تأثیر مخرب آنها بر رشد و شکوفایی و توسعۀ اقتصادی و اجتماعی. کتاب «فراز و فرود ملتها: رشد اقتصادی، رکود تورمی و تصلبهای اجتماعی»، با عنوان اصلی The Rise and Decline of Nations: Economic Growth, Stagflation, and Social Rigidities، یک کتاب نظری اقتصادی با رویکردی میانرشتهای است که به ریشهیابی بحرانهای اقتصادی و تورم و آسیبهای اجتماعی برآمده از آنها در جوامع میپردازد.
مَنسِر اولسون در کتاب «فراز و فرود ملتها» با رویکردی نقادانه و آسیبشناسانه از شرایطی سخن میگوید که منجر به شکلگیری گروههای منافع خاص میشود و از موانعی که همین گروهها برای توسعه و رشد اقتصادی و اجتماعی ایجاد میکنند.
کتاب «فراز و فرود ملتها» با یک رویکرد میانرشتهایِ اقتصادی، جامعهشناختی و تاریخی به ریشهیابی مسئل اقتصادی و اجتماعی میپردازد و بحث نظری خود را با ارجاع به نمونههایی در تاریخ همراه میکند.
متن اصلی کتاب «فراز و فرود ملتها» اولین بار در سال 1982 منتشر شده است.
مروری بر کتاب «فراز و فرود ملتها»
شاید چنین فکر کنیم که گروههای منافع خاص در شرایطی پدید میآیند و قدرت میگیرند که اقتصاد یک کشور بحرانی است. منسر اولسون اما در کتاب «فراز و فرود ملتها» نشان میدهد که چنین گروههایی میتوانند از دل وضعیتهای اقتصادی باثبات و پایدار و شرایط آرام بیرون بیایند و آنگاه ثبات اقتصادی و اوضاع اجتماعی را برهم بزنند و بحران پدید آورند.
کتاب «فراز و فرود ملتها» از سازوکار اخلال گروههای منافع خاص در اقتصاد سخن میگوید و از اینکه چگونه وقتی چنین گروههایی پدید میآیند و قدرت میگیرند و تعدادشان زیاد میشود سود اقتصادی هم تنها به جیب بخش کوچکی از جامعه که شامل همین گروههاست میرود.
در کتاب «فراز و فرود ملتها» توضیح داده شده که چگونه گروههای منافع خاص برنامهریزیهای کلان اقتصادی در یک کشور را بهسود خود مختل میکنند و با تقویت مداخلۀ دولت در اقتصاد و تخصیص منابع و مزایا و امکانات به خودشان و گسترش اقتصاد رانتی و انحصاری جلوی رقابت آزاد اقتصادی را میگیرند و اینگونه امکان رشد و شکوفایی اقتصاد را در سطح کلان از بین میبرند و مانع بهرهمندی کل جامعه از منابع و امکاناتِ موجود میشوند.
نویسنده در کتاب «فراز و فرود ملتها» با ارجاع به نمونههایی در طول تاریخِ بشر نشان میدهد که گروههای منافع خاص چگونه میتوانند چوب لای چرخ اقتصاد یک کشور بگذارند و از رشد و شکوفایی اقتصادی، در معنای کلان آن، جلوگیری و اقتصاد را فلج کنند و اینگونه به جوامع آسیبهایی جدی وارد کنند و سود اقتصادی را تنها عاید خودشان و به خودشان محدود و منحصر کنند.
کتاب «فراز و فرود ملتها» از مقدمۀ ادوارد گلیزر بر چاپ سال 2022 این کتاب، پیشگفتار نویسنده و هفت فصل تشکیل شده است.
فصلهای هفتگانۀ کتاب «فراز و فرود ملتها» عبارتند از: «پرسشها، و معیارهای ضروری یک پاسخ قانعکننده»، «منطق نظریه»، «دلالتهای نظریه»، «دموکراسیهای توسعهیافته از جنگ جهانی دوم تاکنون»، «یکپارچهسازی حوزۀ قضایی و تجارت خارجی»، «نابرابری، تبعیض و توسعه» و «رکود تورمی، بیکاری و چرخههای کسبوکار: رویکرد تکاملی به اقتصاد کلان».
دربارۀ مَنسِر اولسون، نویسندۀ کتاب «فراز و فرود ملتها»
مَنسِر لوید اولسون جونیور (Mancur Lloyd Olson Jr)، متولد 1932 و درگذشته به سال 1998، اقتصاددان، متخصص علوم سیاسی و استاد دانشگاه اهل امریکا بود. اولسون از اقتصاددانهای تأثیرگذار بر اقتصاد نهادی جدید بود و بر نقشی که مالکیت خصوصی، مالیات، کالاهای عمومی، کنش جمعی و حقوق قراردادی در توسعۀ اقتصادی ایفا میکردند تأکید داشت.
از آثار منسر اولسون میتوان به کتابهای «منطق کنش جمعی: کالاهای عمومی و نظریۀ گروهها»، «رویکردی جدید به اقتصاد مراقبتهای بهداشتی» و «قدرت و رونق: فزونرشدی دیکتاتوریهای کمونیستی و سرمایهداری» اشاره کرد.
دربارۀ ترجمۀ فارسی کتاب «فراز و فرود ملتها»
کتاب «فراز و فرود ملتها: رشد اقتصادی، رکود تورمی و تصلبهای اجتماعی» با ترجمه و مقدمۀ محمد فاضلی و جعفر خیرخواهان در انتشارات روزنه منتشر شده است.
محمد فاضلی، متولد 1353 در اراک، جامعهشناس و مترجم ایرانی است. او تحصیلکردۀ مهندسی صنایع در دانشگاه صنعتی امیرکبیر و دارای دکترای جامعهشناسی از دانشگاه تربیت مدرس است.
پژوهشهای فاضلی عمدتاً بر جامعهشناسی علم، جامعهشناسی شهری و جامعهشناسی سیاسی متمرکز است. او منتقد سیاستگذاریها در ایران در حوزههای آموزش عالی، محیط زیست، حقوق شهروندی و توسعه است.
فاضلی تدریس در دانشگاه مازندران را نیز در کارنامۀ کاری خود دارد و زمانی هم عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی بوده است. او همچنین سِمَتهای مشاور وزیر نیرو، ریاست مرکز امور اجتماعی منابع آب و انرژی، معاونت پژوهشی مرکز بررسیهای استراتژیک و مدیریت شبکۀ مطالعات سیاستگذاری عمومی را عهدهدار بوده است.
بعد از وقوع حادثۀ آتشسوزی ساختمان پلاسکو فاضلی خواهان تهیۀ گزارش ملی پلاسکو شد و یکی از اعضای هیئت ویژۀ گزارش ملی بررسی این حادثه بود.
فاضلی نویسندۀ وبلاگی با عنوان «دغدغۀ ایران» و دارای یک کانال تلگرامی و یک پادکست به همین نام است.
از آثار تألیفی محمد فاضلی میتوان به کتابهای «ایران، بر لبۀ تیغ: گفتارهای جامعهشناسیِ سیاسی و سیاست عمومی»، «بنیانهای ساختاری تحکیمِ دموکراسی: تجربۀ دموکراسی در ایران، ترکیه و کرۀ جنوبی» و «مدیریت شهری و توسعۀ دانش شهری» و از ترجمههای او میتوان به کتاب «سیاست در بستر زمان: تاریخ، نهادها، و تحلیل اجتماعی» اشاره کرد.
دکتر جعفر خیرخواهان، متولد 1347، اقتصاددان، استاد دانشگاه و مترجم ایرانی است. او دارای لیسانس اقتصاد و فوقلیسانس علوم اقتصادی با گرایش اقتصاد بینالملل از دانشگاه علامه طباطبایی و نیز دکترای علوم اقتصادی است.
خیرخواهان تدریس در دانشگاه فردوسی مشهد و سوابق اجرایی متعددی را در حوزۀ اقتصاد در کارنامۀ کاری خود دارد.
از ترجمههای جعفر خیرخواهان میتوان به کتابهای «معمای فراوانی: رونقهای نفتی و دولتهای نفتی» و «اقتصاد» اشاره کرد.
دسته بندی: | علوم انسانی |
موضوع اصلی: | جامعه شناسی |
موضوع فرعی: | جامعه شناسی اقتصادی |
زبان: | فارسی |
قطع: | رقعی |
نوع جلد: | شومیز |
تعداد صفحه: | 352 |
نظرات اهل ادبیات را بخوانید با چشم باز انتخاب کنید
بررسی سلامت فیزیکی کتاب ها پیش از ارسال با درج مهر کنترل کیفی
ارسال کتاب در بسته بندی ویژه هدایا؛ به نام شما یا به صورت ناشناس
سفارش از شما، تحویل به موقع از ما
پیشنهاد بنوبوک