بینش و روش تاریخ نگاری شاهزادگان مورخ قاجار
نویسنده: محمد علی برات زاده
ناشر: تاریخ ایران
دسته بندی: تاریخ ایران
760,000 ریال
کتاب «بینش و روش تاریخنگاری شاهزادگان مورخ قاجار» نوشتۀ محمدعلی براتزاده
پژوهشی در تاریخنگاریِ عصر قاجار و تاریخهایی که شاهزادگانِ قجر نوشتهاند. محمدعلی براتزاده در کتاب «بینش و روش تاریخنگاری شاهزادگان مورخ قاجار»، با تمرکز بر شاهزداگانِ تاریخنگارِ شاخصِ عصر قاجار و آثار آنها و تأثیرشان بر تحول تاریخنگاری و نیز تحولات سیاسی و اجتماعی و علمی در ایران، گذار از تاریخنگاریِ سنتی به تاریخنگاری جدید در دوره قاجار و عوامل مؤثر بر این گذار را مورد بررسی قرار داده است.
در کتاب «بینش و روش تاریخنگاری شاهزادگان مورخ قاجار» به شرح زندگی و معرفی آثار تعدادی از شاخصترین شاهزادگان قجرِ مورخ و بررسی سبک تاریخنگاری آنها و نوع تاریخنگریشان پرداخته شده است. در این کتاب همچنین زمینههای تحول تاریخنگاری در ایران و چگونگی این تحول در ایران دوره قاجار مورد بررسی قرار گرفته و به تحقیق در عوامل این تحول پرداخته شده است.
کتاب «بینش و روش تاریخنگاری شاهزادگان مورخ قاجار» علاقمندان تاریخ و مطالعات تاریخی و نیز کسانی را که بهطور تخصصی در این عرصه کار میکنند با دورهای مهم از تحول تاریخنگاری ایران آشنا میکند و تصویری از آغاز شکلگیری تاریخنگاری مدرن در ایران و نقش شاهزادگان قاجار در این رویداد مهم را ارائه میدهد. با خواندن کتاب «بینش و روش تاریخنگاری شاهزادگان مورخ قاجار» درمییابیم که آن دسته از شاهزادگان قاجار که از موقعیت ممتاز خود برای کسب دانش و آشنایی با علوم جدید دنیا استفاده کردند و از طریق ترجمه و تألیف در رواج این علوم کوشیدند، چگونه نه فقط بر تاریخنگاری جدید که به نحوی بر تحولات اجتماعی – سیاسی ایران عصر قاجار که به انقلاب مشروطه انجامید نیز تأثیر گذاشتند.
کتاب «بینش و روش تاریخنگاری شاهزادگان مورخ قاجار» فرصتیست تا با وجوه و ویژگیهای بعضی کتابهای تاریخی عصر قاجار که موضوع پژوهش این کتاباند آشنا شویم و سیری کلی در این کتابها داشته باشیم.
مروری بر کتاب «بینش و روش تاریخنگاری شاهزادگان مورخ قاجار»
کتاب «بینش و روش تاریخنگاری شاهزادگان مورخ قاجار» را چه بسا بتوان روایتی از پیدایش فکر تجددخواهی در ایران و زمینههای وقوع انقلاب مشروطه دانست. تمرکز این روایت اما نه بر رویدادهای سیاسی و اجتماعی، بلکه بر فکر تجددخواهی در بین گروهی از شاهزادگان قاجار و چگونگی پدید آمدن این فکر و نمود آن در آثار این شاهزادگان است. در کتاب «بینش و روش تاریخنگاری شاهزادگان مورخ قاجار» نشان داده شده که چگونه تحول فکری شاهزادگان قاجار و آشنایی آنها با علوم و افکار جدید، بهواسطۀ جایگاه و موقعیتی که داشتند، باعث رواج افکار تجددخواهانه در میان روشنفکران ایرانی شد و درنهایت فکر مشروطهخواهی را بهوجود آورد. شاهزادگان قاجار هم از امکان بیشتری برای تحصیل علوم نوین برخوردار بودهاند و هم راحتتر میتوانستهاند به ثبت مشاهدات و آنچه میدیده و میاندیشیدهاند بپردازند. از همین رو تاریخهایی که این شاهزادگان نوشتند نقش مهمی در تحولات تاریخنگاری و نیز تحولات اجتماعی و سیاسی در ایران ایفا کرد و امروزه هم این تاریخنگاریها منابع مهمی برای مطالعه و پژوهش در آن دوره و نیز مطالعه و پژوهش در زمینۀ شکلگیری تاریخنگاریِ نوین در ایران به حساب میآید.
محمدعلی براتزاده در کتاب «بینش و روش تاریخنگاری شاهزادگان مورخ قاجار» هم از تحولات کلی تاریخنگاری در ایران عصر قاجار سخن گفته و هم به بررسی ویژگیهای سبکیِ تاریخنگاری شاهزادگان مورخ شاخص قاجار پرداخته است. او همچنین در این کتاب زمینهای را که شاهزادگان موردنظر در این پژوهش در آن رشد کردند و تعلیم دیدند و جایگاه و موقعیت آنها و تأثیرشان بر پیشرفت علم در ایران را مورد بررسی قرار داده است.
کتاب «بینش و روش تاریخنگاری شاهزادگان مورخ قاجار» از شرح چکیدهای از آنچه در این کتاب به آن پرداخته شده، مقدمه، سه فصل و یک بخش نتیجهگیری تشکیل شده است. فصلهای سهگانۀ کتاب «بینش و روش تاریخنگاری شاهزادگان مورخ قاجار» عبارتند از: «نگاهی گذرا به تاریخنگاری عصر قاجار»، «بررسی حیات علمی، فرهنگی و سیاسی اجتماعی شاهزادگان قاجار» و «بررسی سبک تاریخنگاری شاهزادگان مورخ قاجار».
ویژگیهای تاریخنگاری صدر قاجار، تقابل تاریخنگاری سنتی و مدرن ایران در دوران قاجار، نقش عباسمیرزا نایبالسلطنه در تحولات تاریخنگاری، اعزام محصل به فرنگ، صنعت چاپ و نقش آن در تحول تاریخنگاری، نقش امیرکبیر و دارالفنون در تحولات تاریخنگاری، نقش روزنامهها در تحول تاریخنگاری، فتحعلی آخوندزاده و نخستین نقد علمی تاریخ، میرزا آقاخان کرمانی و انتقاد از تاریخنگاری سنتی، نقش مدارس جدید در تاریخنگاری، تأثیر سفرنامهها و کشفیات باستانشناسی در تاریخنگاری، ویژگیهای تاریخنگاری دوره ناصری و مشروطیت، شیوه آموزش و تعلیم و تربیت شاهزادگان قاجار، فعالیتها و اقدامات علمی و فرهنگی شاهزادگان قاجار، گرایشهای سیاسی شاهزادگان قاجار، نقش ترجمه در تحولات تاریخنگاری عصر قاجار، سبک تاریخنگاری محمودمیرزا در کتاب تاریخ صاحبقرانی، تاریخنگاری شاهزاده بهمنمیرزا در کتاب شُکرنامه و سبک تاریخنگری و اندیشۀ بهمنمیرزا در این کتاب، شیوه تاریخنگاری جهانگیرمیرزا در تاریخ نو یا تاریخ جهانگیری، سبک تاریخنگاری علیقلیمیرزا اعتضادالسلطنه در اکسیرالتواریخ و نیز سبک تاریخنگاری او در تاریخ و سوانح و وقایع افغانستان، سبک تاریخنگری و اندیشۀ نادرمیرزا در تاریخ و جغرافیای دارالسلطنه تبریز و سبک تاریخنگاری جلالالدین میرزای قاجار در نامه خسروان و ویژگیهای مشترک تاریخنگاری شاهزادگان مورخ قاجار از جمله موضوعاتیاند که در کتاب «بینش و روش تاریخنگاری شاهزادگان مورخ قاجار» به آنها پرداخته شده است.
کتاب «بینش و روش تاریخنگاری شاهزادگان مورخ قاجار» در نشر تاریخ ایران منتشر شده است.
دسته بندی: | علوم انسانی |
موضوع اصلی: | تاریخ |
موضوع فرعی: | تاریخ ایران |
زبان: | فارسی |
قطع: | رقعی |
نوع جلد: | شومیز |
تعداد صفحه: | 392 |
نظرات اهل ادبیات را بخوانید با چشم باز انتخاب کنید
بررسی سلامت فیزیکی کتاب ها پیش از ارسال با درج مهر کنترل کیفی
ارسال کتاب در بسته بندی ویژه هدایا؛ به نام شما یا به صورت ناشناس
سفارش از شما، تحویل به موقع از ما
پیشنهاد بنوبوک