ما هماهنگ شده ایم - زندگی زیر نظر حکومت چین
We have been harmonized : life in China's surveillance stat
کای اشتریت ماتر
مسعود یوسف حصیرچین
ققنوس
دسته بندی: تاریخ-ایران
| کد آیتم: |
1524027 |
| بارکد: |
9786220404569 |
| نوع جلد: |
شومیز |
| قطع: |
رقعی |
| نوبت چاپ: |
3 |
| تعداد صفحات: |
392 |
| سال انتشار: |
1401 |
کتاب «ما هماهنگ شدهايم» نوشت? کاي اشتريتماتر
گزارشي از زيستن زير ساي? يک توتاليتاريسم جديد و سازوکار خودکامگي در جهان امروز. کتاب «ما هماهنگ شدهايم: زندگي زير نظر حکومت چين»، با عنوان اصلي We Have Been Harmonized: Life in Chinas Surveillance State، مختصات زندگي در چين جديد و بهشدت تحت کنترل را، بهمثاب? نمونهاي از ديکتاتوري در عصر امروز، ترسيم ميکند.
کاي اشتريتماتر در کتاب «ما هماهنگ شدهايم» نشان ميدهد که حکومت امروز چين چگونه تکنولوژي را براي اِعمال نظارتي سراسري بر شهروندان اين کشور به خدمت گرفته است و چگونه اذهان آنها را به انقياد خود درآورده است.
کتاب «ما هماهنگ شدهايم» داستان زندگي در يک حکومت استبدادي و پليسيِ جديد است و شرح اينکه حکومت امروز چين چگونه و با چه سازوکارهايي شهروندانش را کنترل ميکند.
با خواندن کتاب «ما هماهنگ شدهايم» ميبينيم و درمييابيم که ثروت و اينترنت و تکنولوژيهاي پيشرفته بهتنهايي براي دستيابي به آزادي و دموکراسي کافي نيستند و در کشور چين، تکنولوژي نه فقط به ايجاد فضاي باز و دموکراتيک منجر نشده بلکه ابزاري شده است براي هرچه بستهتر شدن فضا و کنترل کوچکترين حرکات و حرفها و رفتارهاي مردم و خلق بزرگترين و مؤثرترين دولت نظارتيِ دنيا.
کتاب «ما هماهنگ شدهايم» گزارشي است از سازوکار يک سيستم خودکام? جديد که واقعيتها را بهسود خود و در خدمت منافع خود تحريف ميکند و پيشرفتهترين ابزار را براي ساختن يک سراسربينِ بزرگ و مرعوب کردن شهروندانش بهکار ميگيرد.
متن اصلي کتاب «ما هماهنگ شدهايم» اولين بار در سال 2018 منتشر شده است.
مروري بر کتاب «ما هماهنگ شدهايم»
کاي اشتريتماتر در کتاب «ما هماهنگ شدهايم» بيپرده و بهصراحت و با زباني گزنده از ماهيت حکومت امروز چين سخن ميگويد تا نشان دهد خودکامگي در جهان امروز چگونه و با چه سازوکاري عمل ميکند و خودکامگياي که بر چين امروز حاکم است چه تهديدي براي دموکراسيهاي جهان است.
کتاب «ما هماهنگ شدهايم» هشداري است به نظامهاي دموکراتيک تا خيالشان خيلي از اين بابت که دموکراسي همواره پايدار خواهد بود، راحت نباشد.
اشتريتماتر در کتاب «ما هماهنگ شدهايم» بر آن است که نشان دهد چينِ امروز، تحت رهبري شي جينپينگ، چگونه به يک قدرت خطرناک و يک تهديد جدي براي دموکراسيهاي جهان تبديل شده است.
کتاب «ما هماهنگ شدهايم» از دروغ و تحريفي پرده برميدارد که يک حکومت خودکامه، بهقصد ارعاب شهروندانش، به آن متوسل ميشود. اين کتاب، از ابزار ايدئولوژيک چين جديد و کارکرد اين ابزار براي هرچه بيشتر بستنِ فضا سخن ميگويد و از اينکه حکومت فعلي چين چگونه مارکس و لنين و کنفوسيوس و مليگرايي دوآتشه را براي پيشبرد اهداف خودکامان? خود باهم ترکيب کرده است.
در کتاب «ما هماهنگ شدهايم» ميبينيم که حکومت جديد چين چگونه با استفاده از پيشرفتهترين تکنولوژيها سياستهاي مستبدانه و شديداً نظارتي خود را پيش ميبرد و چطور و با چه سازوکارهاي تازهاي مغز شهروندانش را شستشو ميدهد و اذهان آنها را کنترل ميکند.
کتاب «ما هماهنگ شدهايم» از پيشگفتاري با عنوان «چين جديد، جهان جديد» و پانزده فصل تشکيل شده است.
فصلهاي پانزدهگان? کتاب «ما هماهنگ شدهايم» عبارتند از: «کلمه: چگونه خودکامگان زبانمان را ميدزدند»، «سلاح: چگونه وحشت و قانون مکمل يکديگرند»، «قلم: چگونگي عملکرد پروپاگاندا»، «اينترنت: چگونه حزب ياد گرفت عاشق اينترنت باشد»، «لوح سفيد: چرا مردم بايد فراموش کنند»، «قيمومت آسماني: چگونه حزب يک امپراتور انتخاب کرد»، «رؤيا: چگونه کارل مارکس و کنفوسيوس همراه با اين کشور بزرگ احيا ميشوند»، «چشم: چگونه حزب قوانينش را با هوش مصنوعي بهروز ميکند»، «انسان طراز نوين: چگونه کلانداده و سامان? اعتبار اجتماعي قرار است مردم را به رعيتهاي خوبي تبديل کنند»، «رعيت: چگونه ديکتاتوري ذهن را منحرف ميکند»، «خان? آهنين: چگونه چند شهروند سرکش دروغها را برملا ميکنند»، «قمار: وقتي قدرت سد راه خودش ميشود»، «توهم: چگونه هرکسي چين خودش را تصور ميکند»، «جهان: چگونه چين اعمال نفوذ ميکند» و «آينده: وقتي هم? راهها به پکن ختم ميشود».
در بخشي از کتاب «ما هماهنگ شدهايم» ميخوانيد: «چين در تلاش است تا درون مرزهايش حکومت نظارهگر بينقصي بسازد و مهندسان روح اين کشور بار ديگر در تلاشاند تا "انسان طراز نوين"ي بيافرينند که زماني لنين، استالين و مائو رؤيايش را در سر داشتند. همچنين، اين چين ميخواهد باقي جهان را هم منطبق بر تصوير خودش شکل دهد.
حزب کمونيست چين رهبرش، شي جينپينگ، را در جايگاهي قرار داده که پس از مائو هيچکس به آن دست نيافته است. درست در بالاترين نقطه. چيزي بالاي سرش نيست جز آسمان. چين بار ديگر "سکاندار" دارد. شي قدرتمندترين رهبر چند ده? اخير چين است و بر قويترين چين چند قرن گذشته حکومت ميکند. ملتي جاهطلب آماده ميشود تا حتي از قبل هم قويتر شود – از لحاظ اقتصادي، سياسي و نظامي. خودتخريبي غرب همچون موهبتي الهي براي اين کشور بوده است. اين رژيم، با فناوري اطلاعاتي قرن بيست و يکم و امکانات کاملاً جديدش براي کنترل و به بازي گرفتن افراد، ابزار اعمال قدرتي دارد که تا پيش از اين در دسترس هيچ حکومت خودکامهاي نبوده است. شي و حزبش در رقابتي حسابشده با نظامهاي غربي در حال احياي ديکتاتوري براي عصر اطلاعات هستند. و اين مسئله معاني ضمني بسياري براي دموکراسيهاي جهان دارد.
نقشههاي حزب کمونيست چين، حتي درون چين هم، بلندپروازانهاند، اما چيرگي حاکم خودکامه بر ذهن رعيتهايش را نبايد دستکم گرفت. اين حکومت ميتواند علاوه بر زندگي، ذهن را هم پاک کند و از نو شکل دهد. قتل عام ميدان تيانآنمن در سال 1989، و سالهاي پس از آن، نمايش قدرتمندان? اين واقعيت است. چهارم ژوئن 2019 سيامين سالگرد سرکوب بيرحمان? جنبش دموکراسيخواهي چين بود و در اين تاريخ حزب دلايل خوبي براي خوشحالي داشت. با نگاه به گذشته، عمل خشونتآميزش نوعي موفقيت بود – موفقيتي بزرگتر از آنچه آن زمان تصور ميکردهاند. اين کشتار جان تازهاي به حزب بخشيد، همچنين موقعيت تازهاي نصيب حزب کرد تا بسيار پيش از ظهور عصر ديجيتال نشان دهد دستگاه کنترل ذهنش چه قابليتهايي دارد. در چين، اين خاطر? قتلعام عملاً محو شده است؛ نسيان حکومتي کامل است. و کسي که مهار گذشته را در دست دارد آينده را هم کنترل ميکند – حزب کمونيست چين درست مانند جورج اورول متوجه اين موضوع است.»
دربار? کاي اشتريتماتر، نويسند? کتاب «ما هماهنگ شدهايم»
کاي اشتريتماتر (Kai Strittmatter)، متولد 1965، روزنامهنگار آلماني است. او بيش از يک دهه، بهعنوان خبرنگار روزنام? «زوددويچه تسايتونگ»، در چين مشغول به کار بوده و بيش از سي سال دربار? چين مطالعه کرده است.
از ديگر آثار کاي اشتريتماتر ميتوان به کتاب «چين: الف تا ي» اشاره کرد.
دربار? ترجم? فارسي کتاب «ما هماهنگ شدهايم»
کتاب «ما هماهنگ شدهايم: زندگي زير نظر حکومت چين» با ترجم? مسعود يوسفحصيرچين در انتشارات ققنوس منتشر شده است.
مسعود يوسفحصيرچين، متولد 1369، مترجم ايراني است. يوسفحصيرچين دانشآموخت? رشت? آموزش زبان انگليسي است. از ترجمههاي او ميتوان به کتابهاي «خوردوخوراکِ ديکتاتورها»، «آداب ديکتاتوري: کيش شخصيت در قرن بيستم»، «جمهوري خلق نسيان: تجديد ديدار با تيانآنمِن»، «فرار از اردوگاه 14: فرار اوديسهوار مردي از کرهي شمالي به سوي آزادي» و «تيانآنمن 1989: اميدهاي بربادرفتهي ما» اشاره کرد.