توتم و تابو
نویسنده: زیگموند فروید
مترجم: محمد علی خنجی
ناشر: نگاه
دسته بندی: روان کاوی
1,687,500 ریال
کتاب «توتم و تابو» اثر زیگموند فروید
اثری کلاسیک در حوزۀ روانکاوی. کتاب «توتم و تابو»، با عنوان اصلی Totem und Tabu: Einige Übereinstimmungen im Seelenleben der Wilden und der Neurotiker و عنوان انگلیسی Totem and Taboo: Resemblances Between the Mental Lives of Savages and Neurotics، از آثار مشهور و مهمّ زیگموند فروید و از متون مهم و تأثیرگذار تاریخ روانکاوی است.
فروید در کتاب «توتم و تابو» باب مطالعهای میانرشتهای درباب آداب و رسوم و آیینها و قراردادها و فرهنگ اقوام بدوی را میگشاید و رسوم این اقوام را از منظری روانشناختی و با تمرکز بر عقدۀ ادیپ مورد بررسی و تحلیل قرار میدهد و از نسبت بیماریها و اختلالات روانی با مناسبات و رسوم کهن انسانی سخن میگوید.
کتاب «توتم و تابو» اگرچه اثری تخصصی در حوزۀ روانکاوی است اما بهگونهای نوشته شده که برای مخاطبان عادیِ علاقهمند به مطالعه در این حوزه نیز قابل درک است.
کتاب «توتم و تابو» نقطۀ تلاقی روانکاوی با مردمشناسی، جامعهشناسی، زبانشناسی، اسطورهشناسی، ادبیات، مطالعات در زمینۀ فرهنگ عامه، دینپژوهی و باستانشناسی است.
فروید فصول کتاب «توتم و تابو» را اولین بار بین سالهای 1912 تا 1913 در مجلۀ «ایماگو» منتشر کرد و سپس در سال 1913 آنها را در این کتاب جمعآوری کرد و به چاپ رساند.
مروری بر کتاب «توتم و تابو»
زیگموند فروید در کتاب «توتم و تابو» از منشاء رسوم و آیینها و باورهای قبایل بدوی سخن میگوید و این رسوم را با مسائل روانشناختی و اُدیپی مرتبط میداند.
موضوعات اصلی کتاب «توتم و تابو» پدرکُشی، سرکوب امیال و روابط زناشویی و جنسی و آداب و قوانین آن در میان اقوام بدوی هستند. فروید در کتاب «توتم و تابو» منشاء منعها و قراردادهای میان مردم اقوام و قبایل بدوی را در ناخودآگاه، سرکوب غرایز و امیال و عقدۀ ادیپ و خواستِ پنهان پدرکُشی میداند.
اما کتاب «توتم و تابو» صرفاً کتابی در مطالعۀ رسوم کهن قبیلهای و منشاء روانشناختی این رسوم نیست. فروید در این کتاب، از خلال مطالعه و ریشهیابی توتمیسم و تابو و آیینهای کهن مربوط به آنها و نیز با بررسی روانکاوانۀ بعضی تراژدیها و متون و حکایتها و اساطیر کهن، به ریشهیابی اختلالات و بیماریهای روانی میپردازد و از نسبت میان انسان مدرن با آیینهای کهن سخن میگوید.
کتاب «توتم و کابو» مکانیزم سرکوب غرایز و امیال و نتایج روانی و فرهنگی و اجتماعی و رفتاری و آیینی این سرکوب و تأثیر آن بر شکلدهی به روابط و مناسبات جنسی و جفتیابی و همسرگُزینی و ازدواج در اقوام بدوی و رسوبات فرهنگ آن اقوام در فرهنگ انسان مدرن را نشان میدهد.
زیگموند فروید، روانکاوی بود که بر اسطوره و آثار ادبی و هنری اِشراف بسیاری داشت. در کتاب «توتم و تابو» نمودهای اِشراف او به اسطوره و ادبیات را بهخوبی در مثالها و ارجاعات او به متون کهن میبینیم.
در بخشی از کتاب «توتم و تابو» میخوانید: «ما راهی را که انسان ماقبل تاریخ، در سیر تکامل خود پیموده است میشناسیم؛ و این از برکت بناها و آلات و ابزاری است که برای ما برجای گذاشته و نیز در پرتو آثاری از هنر و مذهب و نحوۀ دریافت او از زندگی است که مستقیماً و یا از طریق روایات در افسانهها و اساطیر و قصهها به ما رسیده است و سرانجام از طریق بازماندۀ روحیات اوست که میتوانیم در آداب و رسوم خودمان آنها را بازشناسیم.
به علاوه، این انسان ماقبل تاریخ تا حدودی هنوز با ما همعصر است: هنوز انسانهایی وجود دارند که ما آنها را از خودمان به بشر اولیه بسیار نزدیکتر میبینیم و در وجود آنها، اعقاب و جانشینان مستقیم انسانهای روزگار گذشته را تشخیص میدهیم. چنین است قضاوت ما، دربارۀ اقوام معروف به وحشی و نیمهوحشی که اگر بتوانیم اثبات کنیم زندگی روانی آنها مرحلۀ پیشین تکامل ما را تشکیل میدهد – مرحلهای که کاملاً به حالت اصلی باقی مانده است – این امر، یعنی نفسانیات آنها، برای ما اهمیت خاصی را حائز میگردد.
با فرض اثبات این مطلب، ما از طریق مقایسه بین "روانشناسی اقوام بدوی" – به صورتی که نژادشناسی بر ما آشکار میسازد – و "روانشناسی مبتلایان به اختلال روانی" – به صورتی که از بررسیهای روانکاوی به دست میآید – باید بین این دو، وجوه اشتراک متعددی را بیابیم و بتوانیم با دید جدیدی، در هر یک از آنها اموری را که از پیش معلوم بودهاند مشاهده کنیم.»
کتاب «توتم و تابو» از مقدمه و چهار فصل تشکیل شده است. فصلهای چهارگانۀ کتاب «توتم و تابو» عبارتند از: «ترس از زنای با محارم»، «تابو و دوگانگی عواطف»، «اعتقاد به تأثیر ارواح، جادو و قدرت مطلق ذهنیات» و «بازگشت دورۀ کودکی توتمیسم».
دربارۀ زیگموند فروید، نویسندۀ کتاب «توتم و تابو»
زیگموند فروید (Sigmund Freud)، متولد 1856 و درگذشته به سال 1939، عصبشناس و روانکاو اتریشی بود.
فروید بنیانگذار دانش روانکاوی و یکی از تأثیرگذارترین متفکران بر ساحتهای گوناگون هنر و فرهنگ و اندیشه در قرن بیستم است. او با پرداختن به قلمرو ناخودآگاه، عرصهای تازه را در روانکاوی گشود که از محدودۀ روانشناسی و روانکاوی و رواندرمانی بسیار فراتر رفت و با حیطههایی چون تولید هنری و ادبی و نیز تفکرات فلسفی و علوم سیاسی و اجتماعی و... درآمیخت.
آرای فروید باب تازهای را در نقد هنری و ادبی گشود و تفسیری تازه از خلق هنری و ادبی ارائه داد. تأثیر او را از جمله بر مکتب هنری و ادبی سوررئالیسم و آثار سوررئالیستیِ نقاشی و سینما و ادبیات میتوان دید.
از آثار زیگموند فروید میتوان به کتابهای «تفسیر خواب»، «سه رساله دربارۀ نظریۀ جنسی»، «لئوناردو داوینچی»، «تمدن و ملالتهای آن»، «آیندۀ یک پندار» و «موسی و یکتاپرستی» اشاره کرد.
دربارۀ ترجمۀ فارسی کتاب «توتم و تابو»
کتاب «توتم و تابو» با ترجمه و مقدمۀ محمدعلی خنجی در انتشارات نگاه منتشر شده است. این ترجمه اولین بار در سال 1349 در انتشارات طهوری به چاپ رسید.
محمدعلی خنجی، متولد 1304 و درگذشته به سال 1350، مترجم ایرانی بود. او، علاوه بر کتاب «توتم و تابو»، کتابی دیگر از فروید را، با عنوان «روانکاوی و زندگی من بههمراه توتمپرستی»، با همکاری محمود نوایی، به فارسی ترجمه کرده است که حاوی ترجمۀ فارسی کتاب «آسیبشناسی روانی زندگی روزمره» زیگموند فروید است.
از کتاب «توتم و تابو» دو ترجمۀ فارسی دیگر هم موجود است؛ یکی ترجمۀ قدیمی دکتر ایرج پورباقر که در انتشارات آسیا منتشر شده و دیگری ترجمۀ حمیدرضا غیوری که در انتشارات راستین به چاپ رسیده است.
دسته بندی: | علوم انسانی |
موضوع اصلی: | روانشناسی |
موضوع فرعی: | روان کاوی |
زبان: | فارسی |
قطع: | رقعی |
نوع جلد: | شومیز |
تعداد صفحه: | 256 |
نظرات اهل ادبیات را بخوانید با چشم باز انتخاب کنید
بررسی سلامت فیزیکی کتاب ها پیش از ارسال با درج مهر کنترل کیفی
ارسال کتاب در بسته بندی ویژه هدایا؛ به نام شما یا به صورت ناشناس
سفارش از شما، تحویل به موقع از ما
پیشنهاد بنوبوک