پری دخت
نویسنده: حامد عسکری
ناشر: قبسات
دسته بندی: داستان ایرانی
750,000 ریال
رمان «پریدُخت (مراسلات پاریس طهران)»، نوشتۀ حامد عسکری
رمان «پریدُخت (مراسلات پاریس طهران)»، نوشتۀ حامد عسکری، شرح عشقوعاشقی به سبک ایرانی است. حامد عسکری در این رمان، که در ژانر رمانهای نامهنگارانه نوشته شده، به آداب عاشقی و رسم و زبان دلباختگی در ایران عصر قاجار نظر داشته و به سنتهایی که گذر زمان غبار فراموشی بر بعضی از آنها نشانده است. رمان در عصر قاجار و دورة حساس و مهم مشروطه اتفاق میافتد؛ دورهای که پُر است از آرمانخواهی و شور میهندوستی و میهنپرستی و تجددخواهی و دغدغههای اجتماعی. در چنین بستری است که عاشق و معشوق رمانِ «پریدُخت»، که از هم جدا افتادهاند، به یکدیگر نامههای عاشقانۀ پرشور مینویسند و از غم فراق و جدایی میگویند و از اینکه چقدر دلتنگ و خاطرخواه یکدیگرند. از این عاشق و معشوق، که نامزد هم هستند، یکی برای تحصیل طبابت به پاریس رفته و دیگری در تهران چشمانتظار مانده است. این دو فراق و جدایی را با نامهنگاری تحملپذیر میکنند و از خلالِ نامههای آنها به تاریخ و محیط یک عصر نیز سفر میکنیم و تصویری از آن عصر به دست میآوریم.
رمان «پریدُخت» در نشر قبسات و در مجموعهای با عنوان «مهرستان» منتشر شده است. هدف این مجموعه، چنانکه گردانندگان و دستاندرکاران آن در سرآغاز کتاب «پریدُخت» توضیح دادهاند، تعلیم و تربیت است و «آموختن مهرورزی در خانه و گرمابخشی به کانون خانواده» از طریق کتاب. «مهرستان»، همانطور که در همین توضیح اشاره شده، طرحی است «خانوادهمحور» و کتاب «پریدُخت» نیز رمانی است لطیف و عاشقانه که متناسب با چنین طرحی به نگارش درآمده است. «پریدُخت» هم داستان شور و شیدایی و مهرورزی زوجی جوان است و هم داستانی در باب میهن و عشق به میهن. این کتاب ما را با خود به حالوهوای عصر قاجار میبرد و نیز شمهای از نثر آن روزگار و زبان مردم آن دوره را نمایان میکند.
مروری بر رمان «پریدُخت»
رمان «پریدُخت» داستانی است که در قالب نامهنگاری میان دو شخصیت اصلی رمان، به نامهای پریدُخت و سید محمود، که نامزد و دلدادة یکدیگرند و دور از هم، روایت میشود. پریدُخت و سید محمود نامزدند و در تهران عصر قاجار زندگی میکنند، اما سید محمود فعلاً رفته است به فرنگ تا طب بخواند و پریدُخت چشمانتظار او در تهران مانده است. آنها فاصلهای را که میانشان افتاده است با نامهنگاری پر میکنند و در این نامهها احساسات عاشقانۀ خود را به دیگری بروز میدهند. نویسنده در نگارش این نامهها به نثر و زبان عصر قاجار نظر داشته و نامهها را به آن زبان نوشته تا به حالوهوای زمانهای که داستان در آن رخ میدهد وفادار بماند و زبان و نثر آن دوره را تجسم بخشد. در نامههای پریدُخت و سید محمود شرح دلدادگی به زبان قجری نقش شده است و از دلتنگی و فراق و عشق سخن رفته است؛ عشق میان دو زوج که دوری هم را تاب ندارند. هر نامه بیانگر قصههایی است شیرین و چون دورهای مهم از روزگار قاجار، یعنی عصر مشروطه، به عنوان بستر روایت این رمان انتخاب شده است، از خلال نامههای لطیف عاشقانۀ پریدُخت و سید محمود به یکدیگر و شرح انتظار عاشقانۀ پریدُخت برای بازگشت سید محمود و شرح دلتنگی سید محمود برای پریدُخت، تصویری هم از حالوهوای آن عصر و وقایع دوران مشروطه به دست داده شده و شمهای از شور میهنپرستی در آن روزگار. اما فرجام کار این عاشق و معشوق که شرح دلدادگی و دلتنگیشان را در نامههایشان میخوانید چه خواهد شد؟ این را پایان نامنتظر رمان «پریدُخت» به ما میگوید.
دربارة حامد عسکری، نویسندة رمان «پریدُخت»
حامد عسکری، متولد 1361، شاعر و ترانهسرایی است اهل بم و بلادیده از زلزلۀ این شهر. زلزلۀ بم برای او نیز، مانند بسیاری از اهالی این شهر، غم فقدان بستگان و آشنایان و نزدیکان زیادی را رقم زد.
عسکری بیشتر غزلسراست و تأثیر غزل و تغزل بر کتاب «پریدُخت» و حالوهوای لطیف و عاشقانۀ این کتاب نیز بهخوبی مشهود است. «پریدُخت» اگرچه شعر نیست و رمان است، اما از ذهن تغزلی و شاعرانۀ نویسندهاش مایه گرفته است. رمان «پریدُخت (مراسلات پاریس طهران)» نخستین اثر داستانی حامد عسکری است.
از دیگر کتابهای او میتوان به مجموعه شعرهای «خانمی که شما باشید» و «سُرمهای» و مجموع ترانۀ «پری شب» اشاره کرد. از حامد عسکری همچنین یک سفرنامۀ حج به نام «خال سیاه عربی» منتشر شده است.
رتبۀ رمان «پریدُخت» در گودریدز: 56/3 از 5.
دسته بندی: | علوم انسانی |
موضوع اصلی: | ادبیات |
موضوع فرعی: | داستان ایرانی |
زبان: | فارسی |
قطع: | رقعی |
نوع جلد: | شومیز |
تعداد صفحه: | 140 |
نظرات اهل ادبیات را بخوانید با چشم باز انتخاب کنید
بررسی سلامت فیزیکی کتاب ها پیش از ارسال با درج مهر کنترل کیفی
ارسال کتاب در بسته بندی ویژه هدایا؛ به نام شما یا به صورت ناشناس
سفارش از شما، تحویل به موقع از ما
پیشنهاد بنوبوک