(1)
مخنویس: یادداشت های یک پزشک اعصاب درباره جهان انسان
نویسنده: رضا ابوتراب
ناشر: کرگدن
دسته بندی: زندگینامه و خاطرات
4,000,000 ریال
3,000,000 ریال
٪25
کد کالا
1521490
شابک
9786226420990
سال انتشار
1400
قطع
رقعی
تعداد صفحه
344
نوع جلد
شومیز
نوبت چاپ
5
وزن
331 گرم
کتاب مخنویس نوشتۀ رضا ابوتراب
یادداشتهای یک پزشک اعصاب دربارۀ جهانِ انسان
کتاب مخنویس نوشتۀ رضا ابوتراب شامل یادداشتهای پزشکی از بیمارانش است. ابوتراب پزشک مغز و اعصاب است و تصمیم میگیرد یادداشتهای خود را برای افردیکه که حوصله خواندن کتابهای قطور را ندارند، منتشر کند تا به این وسیله هر خواننده کتاب را متناسب با حال و احوالش بخواند و در آن سیر و گذار کند. مخنویس نگاهی است به انسان و جهان، مغز، جامعه، فرهنگ و ژنها که همگی یکجا گردآوری شدهاند اما به همۀ این موارد توجه و دقت نشان نمی دهد. به دلیل اینکه این موارد چون از نقطه نظر و دیدگاه یک پزشک اعصاب نوشته شده است، بنابراین نویسنده بیشتر به نورونها و ژنهای افراد توجه نشان داده است.ابوتراب در بخشی از مقدمه مینویسد: «مخنویس به همۀ دیدگاهها به صورت عادلانه و بیطرفانه نمیپردازد. مخنویس بیطرف نیست و از اول هم قرار نبوده باشد. مخنویس در طرف سلول و نورون و ژن ایستاده است، نه به این علت که طرفهای دیگر را بر حق نمیداند، بلکه چون فقط بلد است از طرف خودش حرف بزند. میتوان به اخلاق و جبر و اختیار و فال از دید فلسفه و دین و عرفان و جامعهشناسی و اقتصاد هم نگاه کرد، ولی مخنویس چشمش فقط به جمال زیستشناسی روشن است. این ایراد کتاب نیست، بلکه شناسنامۀ آن است.»
درباره کتاب مخنویس
کتاب با زبانی ساده و روایتهایی کوتاه مناسب همگان نوشته شده است و به شرح ژن و اعصاب و همچنین رفتارهای ناشی از بیماری در بعضی از بیماران میپردازد.عناوین کتاب عبارتند از: «خوبی»، «زن و مرد»، «رازها، امروز/دیروز/ فردا»، «بیشعوری»، «هنر خوب مردن»، «غم ـ شادی»، «راست و چپ»، «فراموشی»، «جاودانگی»، «ما نورولوژیستها» و «جبر جغرافیایی»
در بخشی از کتاب میخوانیم:
«سالهاست بیماری دارم که مبتلا به آلزایمر است. مردی خوشتیپ، خوش صحبت و با فرهنگ، به قول فرنگیها: جنتلمنی واقعی!
بیمار مهندسی است که رفتاری بسیار گرم و دلنشین دارد؛ از آن مردهای زبانباز. از آنهایی که هیچوقت قبل از خانمش وارد مطب نمیشود و “عزیزم” از دهانش نمیافتد. هر بار که او را میبینم با وجود پسرفت حافظهاش، شخصیتی همچنان دستنخورده دارد، تا بار آخر که خانمش تنها میآید.
از او حال مهندس را میپرسم که طبق معمول شکایتش را میکند میگویم: “اینقدر از این مرد نازنین بدگویی نکن!” چشمانش پر از اشک میشود و میگوید: “باور میکنید این نازنینِ شما دیروز مرا کتک زده است؟” باورم نمیشود. چطور؟ ادامه میدهد: “دیروز دستش را محکم گرفتم و کشیدم و جانش را نجات دادم، ولی بعد مرا زد که چرا دستم را محکم کشیدی؟” زن ادامه میدهد: “قبلا حتی بلند هم با من صحبت نمیکرد، حالا کتکم میزند. البته چند دقیقه بعد مثل قبل مهربان میشود و از کاری که کرده چیزی یادش نمیآید”. اینجاست که میفهمم آلزایمرِ آقای مهندس به مرحلهای رسیده که دیگر کورتکس با شخصیت، ولی لاغر شدۀ مغزش، در زمان استرس و ترس قادر به مهار رفتارهای پستِ غریزیِ مناطق ابتداییتر لیمبیک نیست و او در هیجانات فقط از مناطق پایینتر و ابتداییتر دستور میگیرد. برداشته شدن مهار کورتکس از روی مناطق لیمبیک یعنی شروع خداحافظی با شخصیت و اخلاق. حالا به این بهانه بد نیست به چند سؤال مهم فکر کنیم. آیا ناحیهای برای اخلاقی زیستن در مغز وجود دارد؟ آیا اخلاقی زیستن مزیتی تکاملی برای بقای نوع بشر است؟ انسانها چه سودی از اخلاق میبرند؟
اگر خیلی ساده و سر راست و بدون وسواس علمی بخواهم به طور خلاصه عصبکشی اخلاق را در مغز شرح دهم، میشود این جمله: اگر در بحث و دعوا بین ناحیۀ لیمبیک (ناحیۀ بدوی و غریزی) و کورتکس فرونتال ( ناحیه باکلاس و با فرهنگ) تصمیم آخر را آدمی بگیرد، یعنی احتمالا اخلاق برنده شده است. در بیماران دمانسی (زوال مغز) هم تا زمانی که کورتکس فرونتال (پیشانی) چروکیده نشده، اخلاق و شخصیت بیمار دست نخورده باقی میماند، ولی وقتی جنگ به فرونتال (پیشانی) رسید، آن وقت دیگر نباید انتظار ادب از بیمار داشت. ممکن است حرفهای رکیک بزند و نتواند بر غرایزش غلبه کند و کارهای غیر اخلاقیای از او سر بزند که تا پیش از این کسی از او انتظار آن کارها را نداشته است. حتی نوعی از دمانس وجود دارد که فقط نواحی فرونتال را درگیر میکند و بیمار بدوناینکه فراموشی داشته باشد، فقط مشکلات اخلاقی پیدا میکند. این در حالی است که بیشتر آلزایمریها با اینکه حتی نام خودشان را به خاطر نمیآورند، تا مراحل آخر شخصیتشان را حفظ میکنند؛ زیرا در آلزایمر لوبهای گیجگاهی بیشتر درگیر میشود و فرونتال اغلب دستنخورده میماند.»
درباره نویسنده کتاب مخنویس
رضا ابوتراب پزشک ایرانی و متولد سال 1355 است. ابوتراب کتاب دیگری نیز با عنوان «اگر پزشک نمیشدم» منتشر کرده است.
درباره چاپ و نشر کتاب مخنویس
انتشارات کرگدن چاپ و نشر کتاب «مخنویس یادداشتهای یک پزشک اعصاب دربارۀ جهانِ انسان» را به عهده داشته است.
دسته بندی: | علوم انسانی |
موضوع اصلی: | زندگینامه و سفرنامه |
موضوع فرعی: | زندگینامه و خاطرات |
زبان: | فارسی |
قطع: | رقعی |
نوع جلد: | شومیز |
تعداد صفحه: | 344 |
نقد و بررسی
نظرات اهل ادبیات را بخوانید با چشم باز انتخاب کنید
نظرات اهل ادبیات را بخوانید با چشم باز انتخاب کنید
کنترل کیفی
بررسی سلامت فیزیکی کتاب ها پیش از ارسال با درج مهر کنترل کیفی
بررسی سلامت فیزیکی کتاب ها پیش از ارسال با درج مهر کنترل کیفی
کتاب هدیه بدهیم
ارسال کتاب در بسته بندی ویژه هدایا؛ به نام شما یا به صورت ناشناس
ارسال کتاب در بسته بندی ویژه هدایا؛ به نام شما یا به صورت ناشناس
ارسال سریع کتاب
سفارش از شما، تحویل به موقع از ما
سفارش از شما، تحویل به موقع از ما
پیشنهاد بنوبوک