اسلام و دموکراسی در ایران
نویسنده: امیر دبیری مهر
ناشر: نقد فرهنگ
دسته بندی: عمومی
1,500,000 ریال
کتاب «اسلام و دموکراسی در ایران: پژوهشی در سیر مجادلات فقها و روشنفکران درباره نقش آرای مردمی در حکمرانی» نوشتۀ امیر دبیریمهر
کتابی در معرفی و بررسی نظریات مختلف روشنفکران و عالمانِ دینی ایران درباره رابطۀ اسلام و دموکراسی. امیر دبیریمهر در کتاب «اسلام و دموکراسی در ایران: پژوهشی در سیر مجادلات فقها و روشنفکران درباره نقش آرای مردمی در حکمرانی» به مبحثی مهم و حساس در تاریخ اندیشۀ ایران معاصر، از عصر مشروطه تا به امروز، پرداخته است. در کتاب «اسلام و دموکراسی در ایران» مباحث اساسی مطرح در ایران معاصر درباره سازگاری یا ناسازگاری اسلام و دموکراسی با یکدیگر در چشماندازی تاریخی دستهبندی و معرفی شده و مورد بررسی قرار گرفتهاند.
کتاب «اسلام و دموکراسی در ایران» کتابیست مناسب برای پژوهشگران تاریخ تجدد در ایران و کسانی که به مباحث مربوط به نوع مواجهۀ سنت و تجدد و بهویژه دانستن نوع مواجهۀ اندیشۀ اسلامی با مفاهیم وارد شده از غرب و مجادلات و بحثهای مطرح در این زمینه علاقمندند.
در کتاب «اسلام و دموکراسی در ایران» آرا و اندیشههای صاحبنظران مهم عرصۀ روشنفکری سکولار و روشنفکران و عالمان دینیِ موافق و مخالف سازگاری اسلام و دموکراسی گردآوری و معرفی و بررسی شده تا از خلال طرح مباحث و مجادلات میان اندیشمندان مختلف مخالف و موافق سازگاری اسلام و دموکراسی برای برخی پرسشها در این زمینه پاسخی یافته شود. گفتنیست که چنانکه نویسنده خود در پیشگفتار کتاب «اسلام و دموکراسی در ایران» تأکید میکند، این کتاب بر قرائت شیعۀ دوازدهامامی از اسلام متمرکز است نه قرائتهای دیگر.
مروری بر کتاب «اسلام و دموکراسی در ایران»
کتاب «اسلام و دموکراسی در ایران» از پیشگفتار و سه دفتر تشکیل شده که عبارتند از: «بازشناسی آرای صاحبنظران: توصیف تاریخی و گفتمانی»، «بررسی آرای متعارض درباره اسلام و دموکراسی در ایران» و «تحلیل آرای معارض فقها و روشنفکران».
دفتر نخست کتاب «اسلام و دموکراسی در ایران» شامل سه گفتار است با عنوانهای «دیرینهشناسی تعارض و تقابل عملی درباره اسلام و دموکراسی در ایران»، «مروری کلی بر مباحث نظری صاحبنظران درباره ارتباط اسلام و دموکراسی و دو رویکرد متفاوت در تفکر پیرامون اسلام و دموکراسی» و «مفاهیم اساسی». در گفتار اولِ این دفتر از موضوعاتی چون دوران مشروطه به عنوان آغاز عصر بیداری ایرانیان، نخستین احزاب سیاسی در ایران، تولد گفتمان اسلام و دموکراسی و نهضت اسلامی و انقلاب سخن رفته و در گفتار دوم مروری شده است بر آرا و نظریات موافقان سازگاری اسلام و دموکراسی، موافقان تفسیرگرا و بیپروای سازگاری اسلام و دموکراسی و مخالفان سکولار سازگاری اسلام و دموکراسی. در گفتار سومِ دفتر اول نیز به بحث در باب هرمنوتیک و لیبرالیسم پرداخته شده است.
دفتر دوم کتاب «اسلام و دموکراسی در ایران» به بررسی نگرشها و نظریات متعارض درباره اسلام و دموکراسی در ایران اختصاص دارد. این دفتر شامل چهار گفتار است به نامهای «نگرش سنتگرایانه به رابطۀ اسلام و دموکراسی: آرای قائل به عدم سازگاری»، «نگش مدرن سکولاریسم به رابطۀ اسلام و دموکراسی، آرای قائل به عدم سازگاری حاکمیت انسانی با حاکمیت خدا»، «نظریهپردازان دوره انتقال یا اسلامگرایان اصولگرا» و «نگرش قائل به دموکراسی دینی: آرای متفکران معتقد به سازگاری اسلام و دموکراسی». در گفتار اول این دفتر به نگرش شیخ فضلالله نوری، سید حسین نصر و محمدتقی مصباح یزدی به رابطۀ اسلام و دموکراسی پرداخته شده است. گفتار دوم درباره نگرش حاتم قادری و سید جواد طباطبایی به رابطۀ اسلام و دموکراسی است. در گفتار سوم از دیدگاههای میرزا محمدحسین نایینی، مرتضی مطهری و علی شریعتی در این باب سخن رفته و در گفتار چهارم از دیدگاههای عبدالکریم سروش و محسن کدیور.
دفتر سوم کتاب «اسلام و دموکراسی در ایران» نیز به تحلیل متغیرهای دخیل در سازگاری یا ناسازگاری اسلام و دموکراسی، طیفبندی متفکران موافق و مخالف سازگاری اسلام و دموکراسی و نیز نتیجهگیری و ارائۀ رهنمود برای عبور از بحران نظری و عملی در زمینۀ رابطۀ اسلام و دموکراسی اختصاص دارد.
کتاب «اسلام و دموکراسی در ایران: پژوهشی در سیر مجادلات فقها و روشنفکران درباره نقش آرای مردمی در حکمرانی» در انتشارات نقد فرهنگ منتشر شده است.
درباره امیر دبیریمهر، نویسنده کتاب «اسلام و دموکراسی در ایران»
دکتر امیر دبیریمهر، متولد 1356، روزنامهنگار، خبرنگار و پژوهشگر ایرانی در زمینۀ جامعهشناسی سیاسی و متخصص حوزه ارتباطات و رسانه، پژوهشگر ارشد رادیو و تلویزیون و استادیار علوم سیاسی است. دبیریمهر دارای دکترای جامعهشناسی سیاسی است. او تجربۀ همکاری با رسانهها و سایتها و نشریات گوناگونی را در کارنامۀ کاری خود دارد که از آن میان میتوان به نویسندگی و خبرنگاری در روابط عمومی صدا و سیما، نوشتن در روزنامههای مختلفی نظیر «همشهری»، «سلام»، «قدس»، «تهران امروز» و سایتهایی چون «بازتاب» و «تابناک» و «عصر ایران» اشاره کرد. دبیریمهر همچنین مشاور عالی و عضو شورای سردبیری روزنامههای «تهران امروز»، «ملت ما» و «همشهری» بوده و برنامههایی را هم در رادیو گفتگو و شبکۀ چهار تلویزیون اجرا کرده است. از دیگر فعالیتهای او میتوان به تدریس و مشاوره در حوزههای ارتباطات و روابط عمومی و نوشتن متن سخنرانی برای مدیران ارشد بخشهای خصوصی و دولتی اشاره کرد. از آثار تألیفی امیر دبیریمهر میتوان به کتابهای «مُلک سلطانی و نگین سلیمانی: جستارهایی درباره رسانه، سیاست و امنیت» و «خردمندی و پارسایی: تأملاتی در پیوندهای دین، سیاست و جامعه» اشاره کرد.
دسته بندی: | علوم انسانی |
موضوع اصلی: | علوم سیاسی |
موضوع فرعی: | عمومی |
زبان: | فارسی |
قطع: | رقعی |
نوع جلد: | شومیز |
تعداد صفحه: | 288 |
نظرات اهل ادبیات را بخوانید با چشم باز انتخاب کنید
بررسی سلامت فیزیکی کتاب ها پیش از ارسال با درج مهر کنترل کیفی
ارسال کتاب در بسته بندی ویژه هدایا؛ به نام شما یا به صورت ناشناس
سفارش از شما، تحویل به موقع از ما
پیشنهاد بنوبوک