کتاب «مردم چیست؟» بهقلم جمعی از نویسندگان
مقالاتی از چند فیلسوف و متفکر درباره مفهوم «مردم» بهعنوان مقولهای سیاسی. کتاب «مردم چیست؟»، با عنوان انگلیسی What Is a People?، مجموعهایست از مقالاتی که با محوریت مفهوم مردم و جایگاه این مفهوم در سیاست نوشته شدهاند.
در کتاب «مردم چیست؟» گروهی از متفکران و نظریهپردازان، از منظری نظری، به مقولۀ مردم در سیاست پرداختهاند و این مقوله را از وجوه مختلف مورد بررسی و کندوکاو قرار دادهاند.
در مقالات کتاب «مردم چیست؟» هم از وجه زبانشناختی به مفهوم «مردم» پرداخته شده و هم تلقی از «مردم» در جناحها و ایدئولوژیها و نظریههای سیاسی چپ و راست و محافظهکار و رادیکال مورد بررسی قرار گرفته است.
مفهوم رهاییبخش «مردم» و آنچه این تلقی از «مردم» را به حاشیه میراند و آنچه عنصر رهاییبخش را به واژه «مردم» بازمیگرداند، یکی از موضوعات کلیدی مطرح در مقالات کتاب «مردم چیست؟» است.
چنانکه در مقدمۀ صالح نجفی و جواد گنجی بر ترجمۀ فارسی کتاب «مردم چیست؟» اشاره شده، نویسندگان این کتاب «یا فرانسویاند یا فرانسویزبان و فرانسوینویس».
در کتاب «مردم چیست؟» مقالاتی از برونو باستیلز، آلن بدیو، پیر بوردیو، جودیت باتلر، ژرژ دیدی اوبرمان، صدری الخیاری، ژاک رانسیر و کوین اُلسِن را میخوانید.
مروری بر کتاب «مردم چیست؟»
آیا برای «مردم»، در معنای سیاسی این واژه، یک تعریف و یک برداشت تام و تمام وجود دارد؟ در مقالات کتاب «مردم چیست؟» میبینیم که چنین نیست و «مردم» واژه و مفهومیست منعطف و شکننده که هرکسی از ظنّ خود و بنا به اهداف خود معنا و مفهومی به آن داده است؛ معنا و مفهومی که گاه پوپولیستی است و گاه محافظهکارانه، گاه رهاییبخش است و گاه محصور و محدود کننده.
در مقالات کتاب «مردم چیست؟» با نگاهی انتقادی و رادیکال و با تأکید بر وجه رهاییبخش مفهوم «مردم» به وجوه گوناگون این مفهوم پرداخته شده است. در این کتاب، ضمن بحث پیرامون چیستی مردم، از آنچه هم که مردم نیست و بیرون از مقوله و مفهوم مردم قرار میگیرد سخن میرود. در این کتاب همچنین بحث از این است که «مردم» را تنها نمیتوان براساس تعبیرهای اروپایی و امریکایی و امپریالیستی معنا کرد و باید از مردمی فراتر از یک مردم خاص در نقطه یا نقطههایی خاص از جهان سخن گفت و واژه «مردم» را از مفهومی رهاییبخش برخوردار کرد.
کتاب «مردم چیست؟» از پیشدرآمد، مقدمهای بهقلم برونو باستیلز و با عنوان «این مردمی که واحد نیست»، شش فصل و جمعبندیای پایانی بهقلم کوین اُلسِن و با عنوان «هستیهای جمعیِ شکننده، حاکمیتهای تخیلی» تشکیل شده است.
فصلهای ششگانۀ کتاب «مردم چیست؟» هرکدام شامل مقالهایست از یک فیلسوف و نظریهپرداز. این فصلها عبارتند از: «بیستوچهار نکته دربارهی کاربردهای واژهی "مردم"» نوشتۀ آلن بدیو، «گفتی "مردمی"؟» نوشتۀ پیر بوردیو، «"ما، مردم": اندیشههایی درباب آزادی تجمع» نوشتۀ جودیت باتلر، «محسوسساختن» نوشتۀ ژرژ دیدی اوبرمان، « مردم و مردم سوم» نوشتۀ صدری الخیاری و «پوپولیسمی که یافت نمیشود» نوشتۀ ژاک رانسیر.
آنچه میخوانید بخشیست از مقالۀ «هستیهای جمعیِ شکننده، حاکمیتهای تخیلی» از کتاب «مردم چیست؟» که مقالهایست بهقلم کوین اُلسِن و چنانکه پیشتر اشاره شد، بهعنوان جمعبندی، در پایان کتاب آمده است: «سیاست مردمی تاریخ مشخصی دارد، از زهدان مسائل و معضلاتی مشخص زاده است و در دنیای امروز نیز به همین ترتیب میزاید. سازههای تخیلیِ واقعاً موجودی که سرتاسر این تاریخ را پر کردهاند ممکن است کاملاً چکشخوار و ممکن به امکان خاص باشند. این سازهها عاملیتها و اقتداربخشیها را در انواع و اقسام صورتها و قالبها مجسم میسازند. با اینهمه، دو عنصر تعیینکنندهی آنها همیشه همعناناند: مردمان قدرتهایی دارند. مملو از نیرویی هنجارگذار تخیل میشوند. باری، مردم یک هستی جمعی تخیلی است، حامل حاکمیتی تخیلی.
جلوههای گوناگون فراوانِ مردم در سالهای آغازین هزارهی سوم – مردم دیوار برلین، مردم میدان التحریر، مردم پارک زوکاتی [یعنی جنبش تسخیر والاستریت] – جملگی به علتِ این سازههای تخیلیِ حاکم اهمیت مییابند و در همان حال به وجهی اجرایی به آفریدن چنین سازههای تخیلیای مدد میرسانند. مردم آفریدهی پرتوانِ قوهی تخیل جمعی ماست، آفریدهای که چون به شیوههای نو اجرا – و به این سان از نو تخیل – شود جان و نیروی تازه مییابد.»
درباره ترجمۀ فارسی کتاب «مردم چیست؟»
کتاب «مردم چیست؟» با ترجمه و مقدمۀ صالح نجفی و جواد گنجی در نشر بان منتشر شده است.
صالح نجفی، متولد 1354، مترجم ایرانی و پژوهشگر و نویسنده و منتقد حوزه فلسفه و فلسفۀ هنر است. پدرش، محمدعلی نجفی، کارگردان و فیلمنامهنویس ایرانی و کارگردان سریالهای معروف «سربداران» و «بوعلی سینا» است. در سریال بوعلی سینا صالح نجفی نیز به همراه برادرش، آیت نجفی که کارگردان تئاتر و سینما و فیلمنامهنویس و نمایشنامهنویس ساکن برلین است، ایفای نقش کردهاند. صالح نجفی در این سریال نقش کودکی بوعلی سینا را بازی کرده است. نجفی عضو هیئت علمی مؤسسۀ مطالعات سیاسی – اقتصادی پرسش است.
از ترجمههای صالح نجفی میتوان به کتابهای «چگونه فروید بخوانیم»، «مفهوم آیرونی»، «موسی و یکتاپرستی»، «عباس کیارستمی و فیلم - فلسفه» و از آثار تألیفی او میتوان به کتابهای «همشهری کین»، «کپی برابر اصل»، «آنی هال» و «پرسونا» (هر چهار کتاب از مجموعهای با عنوان «فیلم به مثابۀ فلسفه») اشاره کرد. از صالح نجفی همچنین مقالات و ترجمههای مختلفی در مطبوعات منتشر شده است.
جواد گنجی، متولد 1356، مترجم و پژوهشگر ایرانی است. گنجی عمدتاً به تحقیق و ترجمه در حوزه روانکاوی و فلسفه، مخصوصاً روانکاوی فرویدی – لاکانی، پرداخته است. تدریس در مؤسسۀ پرسش و مدرسهی هنر و ادبیات بیدار از دیگر فعالیتهای علمی و فرهنگی اوست. از جمله ترجمههای جواد گنجی میتوان به کتابهای «بازگشت امر سیاسی»، «مکتب فرانکفورت و جامعهشناسی معرفت» و «گئورگ زیمل» اشاره کرد.
رتبۀ کتاب «مردم چیست؟» در گودریدز: 3.33 از 5.
دسته بندی: | علوم انسانی |
موضوع اصلی: | جامعه شناسی |
موضوع فرعی: | عمومی |
زبان: | فارسی |
قطع: | پالتوئی |
نوع جلد: | شومیز |
تعداد صفحه: | 208 |
نظرات اهل ادبیات را بخوانید با چشم باز انتخاب کنید
بررسی سلامت فیزیکی کتاب ها پیش از ارسال با درج مهر کنترل کیفی
ارسال کتاب در بسته بندی ویژه هدایا؛ به نام شما یا به صورت ناشناس
سفارش از شما، تحویل به موقع از ما
پیشنهاد بنوبوک