هنر همدردی
Über das Mitleid
آرتور شوپنهاور
علی عبداللهی
مرکز
دسته بندی: اندیشه-و-تفکر
| کد آیتم: |
1524413 |
| بارکد: |
9789642135349 |
| سال انتشار: |
1401 |
| نوبت چاپ: |
1 |
| تعداد صفحات: |
146 |
| نوع جلد: |
شومیز |
| قطع: |
رقعی |
کتاب «هنر همدردي» اثر آرتور شوپنهاور
واکاويِ فلسفيِ مفهوم همدردي و مفاهيم مشترک و متضاد با آن. کتاب «هنر همدردي»، با عنوان اصلي Uber das Mitleid، جستارهايي است از آرتور شوپنهاور که همگي حول مفهوم همدردي و مفاهيم مشابه آن، نظير عشق و مهرورزي و شفقت و عدالت و ترحم، و همچنين مفاهيم متضاد با مفهوم همدردي، نظير سنگدلي و بيرحمي و خودخواهي، ميگردند.
شوپنهاور در جستارهايي که از او در کتاب «هنر همدردي» گرد آمدهاند به ريشهيابي فلسفي مفهوم همدردي ميپردازد و آن را از منظر فلسفي و از وجوه گوناگون تشريح و تجزيه و تحليل ميکند و در زمان? خود بابي تازه را در فلسفهورزي و مباحث فلسفي ميگشايد.
مروري بر کتاب «هنر همدردي»
چنانکه در مقدم? علي عبداللهي بر ترجم? فارسي کتاب «هنر همدردي» بهتفصيل توضيح داده شده، آرتور شوپنهاور در جستارهاي گردآمده در اين کتاب، در بحث از موضوعاتي چون همدردي و مدارا و عشق و همدلي و مفاهيمي نظير اينها، از اخلاق کانتي فاصله ميگيرد و موضعي نقادانه را دربرابر نگرش کانت دربار? ريشه و سرچشم? همدردي اتخاذ ميکند. شوپنهاور، برخلاف کانت، ريش? همدردي و احساسات مرتبط با آن را نه در عقل کاربردي که در جايي ديگر ميجويد. او همچنين در اين کتاب، همدردي را برآمده از بايد و نبايدهاي مرسوم و متعارف نميداند.
در کتاب «هنر همدردي» همچنين به احساسات متضاد با همدردي، مثل خودخواهي و سنگدلي و بيرحمي و...، پرداخته شده و به اينکه تخيل قوي چقدر با همدردي و عشق رابط? مستقيم دارد. بهاعتقاد شوپنهاور در کتاب «هنر همدردي» کسي ميتواند با ديگران همدردي و رنج آنها را درک کند و بر رنج ديگران بگريد که تخيلي قوي داشته باشد و افراد سنگدل که نميتوانند بگريند از قو? تخيل بيبهرهاند.
جستارهاي گردآوري شده در کتاب «هنر همدردي» شوپنهاور را بهمثابه فيلسوفي پيشرو معرفي ميکنند چرا که او، چنانکه در مقدم? ترجم? فارسي اين کتاب اشاره شده، در جستارهاي اين کتاب از منظري به مقول? همدردي مينگرد که در زمان? خود منظري تازه بوده است. در کتاب «هنر همدردي» ديدگاههايي دربار? همدردي و مفاهيم مرتبط و متضاد با آن مطرح شده که بعدها علوم طبيعي و عصبشناسي، مُهر تأييد بر آنها زدند و در قرن بيستم و بيستويکم بهطور گسترده و علمي به آنها پرداخته شده است.
کتاب «هنر همدردي» از مقدمهاي نوشت? فرانکو وولپي، با عنوان «با همديگر کنار آمدن: اخلاقِ مدارا و همبستگيِ شوپنهاور بر شالودهي همدردي» و چهار جستار از شوپنهاور تشکيل شده است.
جستارهاي چهارگان? کتاب «هنر همدردي» عبارتند از: «درباب نيستي و رنج زندگاني»، «آريگويي و انکار ارادهي معطوف به زندگي»، «دربارهي بنيان اخلاق» و «دربارهي اخلاق».
دربار? آرتور شوپنهاور، نويسند? کتاب «هنر همدردي»
آرتور شوپنهاور (Arthur Schopenhauer)، متولد 1788 و درگذشته بهسال 1860 فيلسوف آلماني بود.
شوپنهاور معاصر هگل و البته با او در تعارض شديد بود. او متأثر از کانت بود و بر نيچه تأثير بسيار گذاشت. تأثير شوپنهاور بر آيندگان اما فراتر از حوز? فلسفه است. انديشههاي او تأثيرات زيادي بر حوزههاي اخلاق و هنر و ادبيات و روانشناسي داشته است. زيگموند فرويد از متفکران بزرگيست که از شوپنهاور تأثير گرفته است.
شوپنهاور در زمان حياتش دير به شهرت رسيد و اين شهرت را نه مديون مهمترين کتابش، يعني کتاب «جهان همچون اراده و تصور»، بلکه مديون کتاب مهم ديگرش، با عنوان «متعلقات و ملحقات» بود. او اما امروزه يکي از بزرگترين فيلسوفان تاريخ فلسفه است و آثارش همچنان آثاري مطرح و قابل بحث و مهم در اين حوزهاند.
انتشار کتاب مهم «جهان همچون اراده و تصور» شوپنهاور توجهي را از جانب اهل فلسفه به جانب او برنينگيخت چون در زمان انتشار اين کتاب جريان غالب در فلسفه با آنچه شوپنهاور مطرح ميکرد فاصله داشت. اما انتشار کتاب «متعلقات و ملحقات» شوپنهاور را معروف و توجهات را به او معطوف کرد و اين شهرت همچنان باقي است و امروزه «جهان همچون اراده و تصور» و «متعلقات و ملحقات» دو اثر مهم شوپنهاور شمرده ميشوند.
از نشانههاي اينکه شوپنهاور همچنان فيلسوفي مهم و تأثيرگذار است کتاب «در محضر شوپنهاور» است که ميشل ولبک، نويسند? معاصر فرانسوي، در سالهاي اخير دربار? اين فيلسوف نوشته است.
از ديگر آثار آرتور شوپنهاور ميتوان به کتابهاي «ريشهي چهارگان اصل دليل کافي»، «هنر هميشه بر حق بودن: 38 راه براي پيروزي در هنگامي که شکست خوردهايد»، «دو مسئلهي بنيادين اخلاق» و «درباب بينايي و رنگها» اشاره کرد.
دربار? ترجم? فارسي کتاب «هنر همدردي»
کتاب «هنر همدردي» با ترجم? علي عبداللهي و مقدمهاي خواندني از او در معرفي و شرح اين کتاب، در نشر مرکز منتشر شده است.
علي عبداللهي، متولد 1347 در بيرجند، مترجم و شاعر ايراني است. عبداللهي داراي ليسانس زبان و ادبيات آلماني از دانشگاه شهيد بهشتي و فوق ليسانس همين رشته از دانشگاه تربيت مدرس است. او آثار بسياري را از زبان آلماني به فارسي ترجمه کرده است و همچنين تدريس زبان آلماني و ترجمه در دانشگاه تهران، دانشگاه دولتي اصفهان و دانشگاه آزاد تهران مرکز را در کارنام? کاري خود دارد.
آثار علي عبداللهي در نشريات مختلفي، از جمله «بخارا» و «چيستا»، و نيز مجلات ادبي آلمان منتشر شده است. او همچنين معرف تعدادي از شاعران ايراني به آلمانيزبانها است.
از ترجمههاي علي عبداللهي ميتوان به کتابهاي «آواره و سايهاش»، «هنر حفظ آبرو»، «اکنون ميان دو هيچ: مجموع? اشعار نيچه»، «عاشقانههاي گوته»، «عاشقانههاي هرمان هسه»، «مهمانهاي ناخوانده»، «خردهفرمايشهاي جناب پتر پانتر»، «بچههاي تانر» و «آمريکا» اشاره کرد.
از علي عبداللهي همچنين چند دفتر شعر منتشر شده است که کتابهاي «سايبان سرخ» و «درياها پشت ديوار» از آن جملهاند.