جامعه شناسی زنان (نشرنی)
نویسنده: پاملا آبوت ، کلر والاس
مترجم: منیژه نجم عراقی
ناشر: نشر نی
دسته بندی: زنان
2,240,000 ریال
کتاب «جامعهشناسی زنان» اثر پاملا آبوت، کلر والاس
اثری مقدماتی در زمینه جامعهشناسی که با رویکرد و نگرشی فمینیستی نوشته شده است. نویسندگان این کتاب از موضع دو فمینیستِ منتقد به جامعهشناسى مردمحور این اثر را نوشتهاند.
پاملا آبوت و کلر والاس، نویسندگان کتاب «جامعهشناسی زنان»، آگاهانه بر موضع خود در نوشتن این اثر تاکید دارند و نه کتاب خود را تصویرى «حقیقى» از واقعیت جامعه معرفى مىکنند و نه خود را دانشمندانى بىطرف به حساب مىآورند.
آنها در پیشگفتار کتاب «جامعهشناسی زنان» میگویند که ادعاى موضعى بىطرف و فارغ از ارزشگذارى اساسا حرف یاوهای بیش نیست و حتى همین دانش فمینیستى نیز مىتواند جانبدار باشد.
فمینیسم شاخوبرگهای متعددی دارد و از قرن نوزدهم تا امروز دربرگیرنده نظریههای مختلفی بوده است. از اینرو نویسندگان کتاب «جامعهشناسی زنان» میگویند که به فمینیسم سوسیالیستى اعتقاد دارند تا موضعشان از ابتدا برای خواننده روشن باشد. با این وجود آنها در پایان هر فصل کتاب به ارائه نظریات گرایشهاى عمده فمینیستى پرداختهاند تا خواننده با تفاوتهاى این گرایشها آشنا شود.
کتاب «جامعهشناسی زنان» بیشتر برای استفاده دانشجویان و به شیوه کتاب درسى تالیف شده است. مترجم فارسی اثر نیز پیشنهادد داده که دانشجویان پس از مطالعه هر فصل از کتابهاى درسى معمول، فصل متناظر با آن را در این کتاب بخوانند. با این وجود، کتاب «جامعهشناسی زنان» میتواند مخاطبانی عام هم داشته باشد و علاقهمندان به جامعهشناسی و فمینیسم از این کتاب بهره زیادی خواهند برد.
مروری بر کتاب «جامعهشناسی زنان»
جامعهشناسى علمى است زیر سلطه مردان و این واقعیت در نظریهها و روشها و تحقیقات و آموزش این علم، معانى و کاربردهاى اساسى دارد. این گزاره را میتوان یکی از نظریات کلیدی نویسندگان کتاب «جامعهشناسی زنان» دانست. آنها با طرح این گزاره به سراغ نوشتن کتاب «جامعهشناسی زنان» رفتهاند و از منظری متفاوت به تالیف این اثر پرداختهاند.
آبوت و والاس در کتاب «جامعهشناسی زنان» میگویند به رغم انتقادهایى که دستکم در چند دهه اخیر به پیشداورىها و جانبدارىهاى مردانه جامعهشناسى وارد شده هنوز تغییر چندانى در این علم پدید نیامده است؛ و اگرچه تعداد زنانى که درس جامعهشناسى مىخوانند بیشتر است هنوز مدرسان مرد اکثریت دارند. آنها میگویند هنوز هم زنان را از احراز مناصب بالا در این رشته محروم مىکنند و از سوى دیگر به آنها جامعهشناسىِ مردانه مىآموزند یعنى دانشى را القا مىکنند که در توجیه جایگاه فرودستِ زنان در ساختار اجتماعى بریتانیاى امروز نقش مهمى دارد.
نویسندگان کتاب «جامعهشناسی زنان» پژوهشها و آمار مورد نیازِ خود را از انگلستان در سالهاى ابتداى دهه 1990 میلادى برگرفتهاند. آنطور که مترجم فارسی اثر نیز تاکیده کرده، بدیهى است که گسترش روزافزون پژوهشهاى علمى و شتاب حیرتآور پیشرفت فنآورى در سالیان اخیر برخى مطالب را، بهویژه در فصل بهداشت، براى خواننده غربى از جلوه یا اهمیت انداخته است. اما براى ما، بهرغم همه تفاوتهاى بارز فرهنگى، مجموعه این مقدمات به همین صورت نیز نکات فراوانى براى آموختن دارد.
آنطور که آبوت و والاس در کتاب «جامعهشناسی زنان» توضیح دادهاند، مهمترین انتقادهایی را که فمینیستها به جامعهشناسی وارد کردهاند میتوان اینگونه دستهبندی کرد: کار جامعهشناسى عمدتا تحقیق درباره مردان و به تبعِ آن نظریهپردازى براى مردان بودهاست، یافتههاى پژوهشهایى که فقط روى مردان انجام شده به همه مردم تعمیم داده مىشود، حوزهها و مباحث مورد توجه زنان همواره نادیده گرفته شده و بىاهمیت تلقى مىشوند، هرگاه زنان در تحقیق گنجانده مىشوند تصویرى تحریفشده و حاکى از پیشداورىِ جنسى از ایشان ارائه مىشود و در نهایت این که جنس و جنسیت بهندرت در مطالعات جامعهشناختى متغیرهاى تبیینگرِ مهمى تلقى مىشوند.
به طور خلاصه در کتاب «جامعهشناسی زنان» به این انتقاد فمینستها توجه شده که جامعهشناسى در بهترین حالت کورجنس، و در بدترین حالت جنسپرست است. یعنى در بهترین حالت، تشخیص نمىدهد که موقعیت زنان در ساختار اجتماعى و تجربیات ناشى از آن با مردان یکسان نیست و بنابراین نباید اهمیت جنس را به منزله متغیرى تبیینگر نادیده گرفت؛ و در بدترین حالت، تجربیات زندگى زنان را عمدا تحریف مىکند یا نادیده مىگیرد. از این گذشته، از سلطه و بهرهکشى مردان از زنان نیز غافل مىماند یا آن را طبیعى مىانگارد.
آبوت و والاس با طرح این ایده که جامعهشناسان دیگر نمىتوانند زنان و تقسیمات جنسیتى را نادیده بگیرند به نوشتن کتاب «جامعهشناسی زنان» پرداختهاند. آنها درباره هدفشان در این کتاب نوشتهاند: «در این کتاب مىکوشیم تأثیرى را که فمینیستها بر جامعهشناسى گذاشته و مىگذارند توضیح دهیم. هدف ما کمک به خواننده براى درک جامعهاى است که در آن زندگى مىکنیم و به همین دلیل بستر کار خود را بریتانیاى معاصر قرار دادهایم. قصد ما این نیست که چشمانداز جامعى از سهم زنان جامعهشناس در نظریهها و روشهاى جامعهشناسى یا خلاصهای از تمام یافتههاى تجربى ارائه دهیم بلکه مطالبى را گزینش کردهایم که امکان اثبات نقشى را که فمینیسم داشتهاست براى ما فراهم مىکند. همین که نقدهاى فمینیستى از جامعهشناسىِ مردانه را جدى بگیریم پى مىبریم که نه تنها باید پرسشهاى تازه و متفاوتى را طرح کرد بلکه پاسخ به آنها ابزار تازه، مفاهیم تازه و نظریههاى تازهای مىطلبد. زیرا جامعهشناسىِ مردانه که نقشهاى زنان را طبیعى مىپنداشته به بررسى آنها نپرداختهاست. ابزار، مفاهیم و نظریههاى جامعهشناسى براى بررسى دنیاى عمومى مردان ایجاد شده و براى بررسى دنیاى زنان و بررسى روابط میان مردان و زنان کارایى ندارد. پرسشهایى نظیر اینکه چرا مردان از کودکان مراقبت نمىکنند؟ و چرا مردان فرصت تفریح دارند؟ به مباحث مهمى بدل مىشوند که باید درباره آنها تحقیق کرد و توضیح داد. نظریهپردازى درباره مفاهیمى مانند طبقه اجتماعى که از پژوهشهاى مردمحورانه استخراج شده درست به نظر نمىرسد، و روشهایى که در این پژوهشها به کار گرفته مىشود به کار بررسى زندگى زنان نمىآید.»
درباره پاملا آبوت و کلر والاس نویسندگان کتاب «جامعهشناسی زنان»
پاملا آبوت و کلر والاس، نویسنده و مدرس جامعهشناسی در دانشگاههای انگلستان هستند. آبوت، متولد 1947، پژوهشگر دانشگاهی در زمینه مطالعات جامعهشناسی، جنسیت و توسعه است. او و کلر والاس سالها به تدریس مقدمات جامعهشناس مشغول بودهاند و مثل بسیاری دیگر از نویسندگان و مدرسان زن، نگاهی انتقادی به جامعهشناسی رسمی و مرسوم دارند. آنها معتقدند که جامعهشناسى نیز مانند علوم دیگر جانبدار است و در نظریهها و پژوهشهاى مردمحورانهى خود همواره زنان را نادیده گرفته یا تصویرى کژدیسه از آنها به دست داده است. آنها خود را جامعهشناسان فمینیست سفیدپوستی میدانند که سالیانی طولانی به تدریس و تحقیق در زمینه جامعهشناسی مشغول بودهاند.
درباره ترجمه کتاب «جامعهشناسی زنان»
کتاب «جامعهشناسی زنان» با ترجمه منیژه نجم عراقی در نشر نی منتشر شده است.
منیژه نجم عراقی، متولد 1331 در تهران، نویسنده، مترجم و از اعضای کانون نویسندگان ایران است. او تحصیلات دانشگاهیاش را در رشته مهندسی الکترونیک در دانشگاه شیراز پشت سر گذاشته است. نجم عراقی به خصوص در سالهای اخیر به شکل مستمری به نویسندگی و مترجمی و ویراستاری پرداخته است. او همچنین یکی از فعالان جنبش زنان ایران در سالهای اخیر بوده است و بخش عمدهای از ترجمههایش به این زمینه مربوط است. «جامعهشناسی زنان»، «درآمدی جامع بر نظریههای فمینیستی»، «خشونتپرهیزی: تاریخچهای فراتر از افسانه»، «سرمایهداری، خانواده و زندگی شخصی»، «تاریخ هنر نو» و «زن و سینما» برخی از ترجمههای نجم عراقی هستند.
دسته بندی: | علوم انسانی |
موضوع اصلی: | جامعه شناسی |
موضوع فرعی: | زنان |
زبان: | فارسی |
قطع: | رقعی |
نوع جلد: | شومیز |
تعداد صفحه: | 372 |
نظرات اهل ادبیات را بخوانید با چشم باز انتخاب کنید
بررسی سلامت فیزیکی کتاب ها پیش از ارسال با درج مهر کنترل کیفی
ارسال کتاب در بسته بندی ویژه هدایا؛ به نام شما یا به صورت ناشناس
سفارش از شما، تحویل به موقع از ما
پیشنهاد بنوبوک