تئاتر بکت و نورولوژی احساس
نویسنده: عبدالرحمن نجل الرحیم
ناشر: چرخ_چشمه
دسته بندی: سینما و تئاتر
833,000 ریال
کتاب «تئاتر بکت و نورولوژی احساس» نوشتۀ عبدالرحمن نجل رحیم
بکت از منظر عصبشناختی. کتاب «تئاتر بکت و نورولوژی احساس»، نوشتۀ عبدالرحمن نجل رحیم، یک مطالعۀ عصبشناختی دربارۀ آثار ساموئل بکت، با تمرکز بر نمایشنامههای این نویسندۀ نوبلیست و مشهور ایرلندی، است.
عبدالرحمن نجل رحیم در کتاب «تئاتر بکت و نورولوژی احساس» با کندوکاو در مشهورترین نمایشنامۀ ساموئل بکت، یعنی نمایشنامۀ «در انتظار گودو»، و نیز دیگر نمایشنامههای او ردپای نورولوژی را در این نمایشنامهها جستجو میکند و نشان میدهد.
کتاب «تئاتر بکت و نورولوژی احساس» نمونهای از نمایش پیوند میان ادبیات و آفرینش ادبی و هنری و نورولوژی است و مصداق این پیوند را در نمایشنامههای ساموئل بکت نشان میدهد.
کتاب «تئاتر بکت و نورولوژی احساس»، با توجه به رویکرد عصبشناختی – ادبی - هنریای که در آن هست، کتابی است مناسب کسانی که هم به ادبیات و هم به عصبشناسی علاقهمند هستند.
مروری بر کتاب «تئاتر بکت و نورولوژی احساس»
بر آثار ساموئل بکت، همچون همۀ نویسندگانی که در شمار کلاسیکها و کلاسیکهای مدرن هستند، تفسیرهای گوناگون و متنوعی نوشته شده و هرکس از دری به جهان بکت وارد شده و از منظری به نقد و تحلیل آثار او پرداخته است. عبدالرحمن نجل رحیم در کتاب «تئاتر بکت و نورولوژی احساس» از درِ علوم اعصاب به جهان پیچیده و غریب بکت وارد شده و نمایشنامههای او را با رویکردی عصبشناختی و از منظر نورولوژی و مغزپژوهی و کارکرد مغز تفسیر کرده است.
نجل رحیم در کتاب «تئاتر بکت و نورولوژی احساس» بر این عقیده است که آنچه کارهای نمایشی ساموئل بکت را به سازوکار مغز و ذهن مرتبط میکند نمایش توأم با وسواس حرکات و اعمال پیچیدۀ بدنی و رفتاری شخصیتهای نمایشنامههای او و زبان و نوع گفتار این شخصیتها در هنگامی است که بکت میخواهد احساسات و ادراکات و رنجهای آنها را به صحنه بیاورد و بر درون و ذهنشان نور بتاباند. بهاعتقاد نجل رحیم بکت با طراحی وسواسآمیز حرکات و اعمال شخصیتهای نمایشنامههایش کارِ بدن را به کاری که ذهن و مغز انجام میدهند متصل میکند و پیوندی میان بدن و مغز و زیست اجتماعی و فرهنگی انسان برقرار میسازد.
کتاب «تئاتر بکت و نورولوژی احساس» از خلال ژرفکاوی سازوکار نمایشنامههای بکت و شیوۀ نمایش انسان بر صحنۀ این نمایشنامهها به شرح چگونگی ربط و پیوند نمایشنامههای او با سازوکار مغز و وجه اجتماعی ذهن انسان میپردازد.
آنچه نویسنده در کتاب «تئاتر بکت و نورولوژی احساس» بر آن است که بر آن نور بتاباند معنای عصبشناختی نقصان و غیاب در زبان و حرکات بدنِ شخصیتهای نمایشنامههای بکت و رابطۀ آن با نقصان و غیابِ کارکردهای طبیعی مغز و سلسلۀ اعصاب است.
کتاب «تئاتر بکت و نورولوژی احساس» به زبان عصبشناختی توضیح میدهد که بکت چگونه ماهیت وجودی آدمی و پیوند میان بدن و مغز و ذهن در آگاهی و شناخت اجتماعی را بر صحنۀ تئاتر به نمایش میگذارد و چگونه فرایند تشخیص آنچه شخصیتهای نمایشنامههایش با زبان بدن و رفتارها و حرکات و زبانِ مبتنی بر نقصان و غیاب خویش میگویند با فرایند تشخیص بیماری از جانب نورولوژیستهایی که باید از مشاهدۀ نقصانهای رفتاری و حرکتی و زبانی بیمارانشان پی به آنچه در پس پشت رفتارها و حرکات و گفتارهای آنها پنهان است ببرند و بیماری آنها را تشخیص دهند و درمان کنند مشابه است و نیز بکت چگونه همچون یک نورولوژیست به کاراکترهای مخلوق خود مینگرد و رفتارها و حرکات و گفتار آنها را بهنحوی طراحی میکند که بیانگر عمق ذهن و درون آنها باشند و آنچه را در مغز و ذهنشان میگذرد بیان کنند.
درواقع نویسنده در کتاب «تئاتر بکت و نورولوژی احساس» تفسیری از سبک کارِ تئاتری بکت ارائه میدهد که بهموجب آن فرم نمایشنامههای بکت و سبک حرکات و رفتار و گفتار شخصیتهای این نمایشنامهها در پیوندی تنگاتنگ با نورولوژی قرار میگیرد و از طریق نورولوژی توضیح داده و درک میشود.
در کتاب «تئاتر بکت و نورولوژی احساس» یک فصل مجزا به بررسی عصبشناختی نمایشنامۀ «در انتظار گودو» اختصاص داده شده و فصلی هم به بررسی دیگر آثار نمایشی بکت از منظری عصبشناختی.
گفتنیست که در کتاب «تئاتر بکت و نورولوژی احساس» ردپای نورولوژی نهتنها در آثار بکت بلکه در زندگی شخصی او نیز پی گرفته میشود تا دریابیم که نورولوژی در آثار او چقدر در دلمشغولیها و علاقهها و مطالعاتش ریشه داشته است و او در زندگی واقعی خود چقدر با موضوعات مرتبط با نورولوژی درگیر بوده و به آنها توجه نشان داده است.
کتاب «تئاتر بکت و نورولوژی احساس» از مقدمه و سه فصل تشکیل شده است.
فصلهای سهگانۀ کتاب «تئاتر بکت و نورولوژی احساس» عبارتند از: «دنیای بکت چگونه نورولوژیک میشود؟»، «ردپای نورولوژی در اولین و مشهورترین تئاتر ساموئل بکت، در انتظار گودو (1952)» و «ردپای نورولوژی در سایر نمایشنامههای بکت».
کتاب «تئاتر بکت و نورولوژی احساس» در نشر چرخ، ناشر کتابهای علوم انسانی خانوادۀ فرهنگی چشمه، منتشر شده است.
دربارۀ عبدالرحمن نجل رحیم، نویسندۀ کتاب «تئاتر بکت و نورولوژی احساس»
عبدالرحمن نجل رحیم، متولد 1325 در رشت، مغزپژوه، متخصص مغز و اعصاب، مترجم و مؤلف ایرانی است. رابطۀ میان علوم طبیعی و علوم انسانی و پیوند مغزپژوهی و عصبشناسی با هنر و ادبیات و نسبت میان تحولات فرهنگی و اجتماعی با سازوکار مغز انسان، یعنی رابطۀ تن، مغز و ذهن با فرهنگ، از دغدغههای پژوهشیِ دیرین دکتر نجل رحیم بوده است.
از آثار تألیفی عبدالرحمن نجل رحیم میتوان به کتاب «زیستن در جهان دوپاره: مغزپژوهی در نقد زیست – جهان موجود» و از ترجمههای او میتوان به کتاب «مغز و ذهن» اشاره کرد.
دسته بندی: | هنر |
موضوع اصلی: | هنر |
موضوع فرعی: | سینما و تئاتر |
زبان: | فارسی |
قطع: | رقعی |
نوع جلد: | شومیز |
تعداد صفحه: | 110 |
نظرات اهل ادبیات را بخوانید با چشم باز انتخاب کنید
بررسی سلامت فیزیکی کتاب ها پیش از ارسال با درج مهر کنترل کیفی
ارسال کتاب در بسته بندی ویژه هدایا؛ به نام شما یا به صورت ناشناس
سفارش از شما، تحویل به موقع از ما
پیشنهاد بنوبوک