خشونت و تقدس
نویسنده: رنه ژیرا
مترجم: بیژن کریمی
ناشر: نشر دف
دسته بندی: اساطیر
4,160,000 ریال
کتاب «خشونت و تقدس» اثر رنه ژیرار
پژوهشی جامعهشناختی، انسانشناختی، تاریخی، ادبی، فرهنگی و فلسفی در رابطۀ میان خشونت و تقدس. رنه ژیرار در کتاب «خشونت و تقدس» از قربانیکردن و قربانیشدن میگوید و ریشههای اجتماعی و فرهنگی و فکری آیین قربانیکردن را، با نگاه به متون ادبی و اساطیری و انواع متون و منابع بهجا مانده از اعصار کهن وامیکاود.
کتاب «خشونت و تقدس»، با عنوان اصلی la violence et le sacré، و عنوان انگلیسی Violence and the Sacred، کتابیست که در آن، با ارجاع به انواع آثار ادبی و اساطیری و...، به تحلیل خشونت در چشماندازی آیینی و اساطیری و فرهنگی پرداخته شده و خشونت در چنین چشماندازی، بهلحاظ اجتماعی و فرهنگی و فلسفی، ریشهیابی شده است.
رنه ژیرار در کتاب «خشونت و تقدس»، در مقام متفکر و نظریهپردازی جامعالاطراف و مسلط بر انواع متون ادبی و اساطیری و نیز تئوریهای مدرن درباره خشونت و تقدس و آیین قربانی، برای ارائۀ تحلیل خود از رابطۀ میان خشونت و تقدس، به تراژدیهای یونانی و روایتهای اساطیری و آیینی و آداب و تشریفات جوامع کهن ارجاع میدهد و به کندوکاوی با رویکردی جامعهشناسانه درباب آیین قربانی میپردازد.
در کتاب «خشونت و تقدس» همچنین با نقدی بر اندیشۀ فروید و رویکردهای روانکاوانه به موضوع قربانی مواجه میشویم که در پیشگفتار بیژن کریمی بر ترجمۀ فارسی کتاب نیز به آن اشارهای شده و مقالۀ پایانی کریمی بر این ترجمه نیز با انگیزه پاسخ به همین نقد نوشته شده است.
متن اصلی کتاب «خشونت و تقدس» اولین بار در سال 1972 به زبان فرانسوی منتشر شده است. ترجمۀ فارسی این کتاب براساس ترجمۀ انگلیسی آن است.
مروری بر کتاب «خشونت و تقدس»
کتاب «خشونت و تقدس»، چنانکه در پیشگفتار بیژن کریمی بر ترجمۀ فارسی این کتاب اشاره شده، مبتنی بر نظریۀ «آرزوی تقلیدی» رنه ژیرار است؛ نظریهای که میگوید آرزوهای انسان از خلاء پدید نیامدهاند و ریشه در آرزوهایی دارند که دیگرانی هم که آدمی آنها را الگوی خود قرار میدهد همان آرزوها را دارند و آنها را آرزوهایی مطلوب جلوه میدهند.
براساس نظریۀ «آرزوی تقلیدی» ژیرار، خشونت زاده آرزوهای مشترک آدمها و رقابت و جدال آنها برای بهچنگآوردن این آرزوهاست. ژیرار، با اتکا به همین نظریه، در کتاب «خشونت و تقدس» به تحلیل و بررسی ریشههای خشونت میپردازد و به نمودهای خشونت در متون ادبی و تراژدیهایی چون «ادیپ شهریار» سوفوکل و نیز ادبیات کلاسیک چین و انواع و اقسام روایتها و داستانهای بهجا مانده از اعصار کهن ارجاع میدهد.
رنه ژیرار در کتاب «خشونت و تقدس» از عنصر معمایی و رازآلودی سخن میگوید که در آیین قربانی وجود دارد. او در این کتاب سراغ نظریههای مختلف عصر مدرن درباره آیین قربانی نیز میرود.
کتاب «خشونت و تقدس» یک تحقیق میانرشتهای غنیست، پُر از مثالهای مختلف و متنوع از انواع متون کهن. این مثالها مخاطب را به خواندن اصل منابعی که در این کتاب به آنها ارجاع داده شده و یا بازخوانی آنها، از منظری ویژه و متفاوت و چشماندازی که ژیرار به روی خواننده میگشاید، فرامیخواند.
کتاب «خشونت و تقدس» از یازده فصل و یک مؤخره تشکیل شده است. فصلهای یازدهگانۀ کتاب «خشونت و تقدس» عبارتند از: «قربانی»، «بحران قربانی»، «ادیپ و قربانی جایگزین»، «سرچشمۀ اسطوره و آیین»، «دیونیسوس»، «از آرزوی وانمودین به بدلهای اهریمنی»، «فروید و عقده ادیپ»، «توتم و تابو و ممانعت از اینسست»، «لوی استروس، ساختارگرایی و قوانین زناشویی»، «خدایان، مردگان، تقدس و جایگزینی "قربانی – محور"» و «یگانگی همۀ آیینها».
درباره رنه ژیرار، نویسنده کتاب «خشونت و تقدس»
رنه نوئل تئوفیل ژیرار (René Noël Théophile Girard)، متولد 1923 و درگذشته بهسال 2015، مورخ، منتقد ادبی، فیلسوف علوم اجتماعی و انسانشناس فرانسوی است.
ژیرار از متفکرین جامعالاطراف بود. آثار و پژوهشهای او حوزههای گوناگونی از علوم را، از قومشناسی تا الهیات و روانشناسی و جامعهشناسی و اسطورهشناسی و ادبیات و نقد ادبی و تاریخ و اقتصاد و فلسفه و...، در بر میگیرد.
نظریۀ «آرزوی تقلیدی» یکی از نظریههای مهم رنه ژیرار است.
درباره ترجمۀ فارسی کتاب «خشونت و تقدس»
کتاب «خشونت و تقدس» با ترجمه و پیشگفتار بیژن کریمی و پینوشتی از او با عنوان «پیرامون سوءتفاهم جنسیت» و یادداشتی از ناشر متن فارسی کتاب، در نشر دف منتشر شده است.
بیژن کریمی در پینوشت خود بر ترجمهاش از کتاب «خشونت و تقدس» با رویکردی نقادانه با نقد ژیرار بر فروید و روانکاوی و روانشناسی مواجه میشود. کریمی، در عین ارزشمند شمردن بسیاری از بُنمایههای فکریای که ژیرار در کتاب «خشونت و تقدس» مطرح کرده و تصدیق تازگی این بُنمایههای فکری، با رویکردی متفاوت با رویکرد ژیرار به روانشناسی و روانکاوی، به این مقوله پرداخته و تلاش کرده است سوءتفاهمی را که معتقد است «پیرامون "جنسیت" بر همۀ دریافتهای بشر سایه انداخته است»، با ارائۀ دیدگاه خود در این زمینه، برطرف کند.
بیژن کریمی، متولد 1336 و درگذشته بهسال 1397، مترجم ایرانی و پژوهشگر فلسفۀ علم و ریاضیات، فلسفۀ انسانشناسی و دانش میانرشتهای است. کریمی تحصیلکرده رشتۀ ریاضی بود. او در پژوهشهایش هم گوشۀ چشمی به بینش و نگرش ایرانی داشت و هم به آخرین یافتههای علمی.
کتابهای «عدد چندپهلو: تأملاتی وجودشناختی بر ریاضیات» و «همزاد شوخ است!» دو اثر تألیفی بیژن کریمیاند. او، بهجز کتاب «خشونت و تقدس»، کتاب «کهنالگوهای یونگی: از خودآگاه یونگ تا ناتمامیت گودل» را نیز به فارسی ترجمه کرده است.
رتبۀ کتاب «خشونت و تقدس» در گودریدز: 4.15 از 5.
دسته بندی: | علوم انسانی |
موضوع اصلی: | دین |
موضوع فرعی: | اساطیر |
زبان: | فارسی |
قطع: | رقعی |
نوع جلد: | گالینگور |
تعداد صفحه: | 656 |
نظرات اهل ادبیات را بخوانید با چشم باز انتخاب کنید
بررسی سلامت فیزیکی کتاب ها پیش از ارسال با درج مهر کنترل کیفی
ارسال کتاب در بسته بندی ویژه هدایا؛ به نام شما یا به صورت ناشناس
سفارش از شما، تحویل به موقع از ما
پیشنهاد بنوبوک